Vädergudarna är på gott humör skänker oss de varmaste solstrålarna. På sommarmånaderna kan jag inte få nog av sommarbär och färska grönsaker/frukter och örtkryddor etc!
Då leker LIVET glatt i mitt kök!
Här delar jag med mig en middagstips som jag bjöd mina goda vänner i helgen! Nu finns det gott om tomater med färggranna vackra färger! Röda, gröna, oranga, gula! Nu får man verkligen passa på och skapa nya både kalla och varma sommarrätter med solmogna tomater!
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt och gjort! Här kommen en ljuvlig och sötsyrlig APRIKOSPAJ MED MANDELMASSA OCH HONUNG! 🍑😋😍
Jag hoppas att ni har haft ett underbart midsommarfirande med familj och vänner.
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
En mättande och mycket fräsch tillbehör som passar bäst på sommaren! ☀️
Detta är en fransk sallad med enkla ingredienser som härstammar från den italienska regionen, den har fått sitt namn efter piemontese-regionen. Receptet har sedan dess verkligen förvandlats och har blivit ett eget franskt recept så mycket att det blir en ikonisk nationalrätt. Här få ni min version.
Bon appétit!
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
ROQUEFORTFYLLDA APRIKOSER
Vad är Roquefort?
Roquefort är en fransk blåmögelost, uppkallad efter staden Roquefort i Frankrike. Roquefort görs av opastöriserad fårmjölk och lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvampen Penicillium roqueforti. Efter lagringsperioden, som varar mellan tre månader och nio månader, blir ostens smak kraftig med markerad sälta.
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Dessa röda frukter har många gemensamma smakämnen. Tomater har en hel del jordgubbefuranon - för den som är intresserad av mat på molekylnivå.
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋
Det är SYRÉNTID nu och det gäller att plocka dem innan de försvinner! De doftar underbart och visst förknippar vi dem med sommarromantik. Få har nog slagits av tanken att man kan äta dem, men visst går det! De lila bondysyrenerna smakar mest. Du kan också använda dem som dekoration på en sallad eller på en tårta.
Syrénträdet blommar mycket fort över! Vill du få ännu fler blommor nästa år så ska du plocka bort dem när de blommat över. Det går att göra syrénsaft precis på samma sätt som man gör flädersaft. Du kan med fördel förvara saften i frysen. Det är ganska ofta så att om du tycker att något luktar gott i naturen så går det att tillaga på något sätt. Syrénmarmelad är helt perfekt till ostbricka eller varför inte testa till våfflor!
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Denna sallad passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! Det finns två vanliga vattenmelonsorter. Vattenmelon och vattenmelon long dumara. Long dumara är den större sorten och kan bli upp till över 10 kg! Det är inte förvånande att melon tillhör samma familj som gurka och pumpa.
Viktigt att veta om meloners hållbarhet! Om temperaturen ligger runt 12 grader så håller den strax under 3 veckor. Vid högre temperatur runt ca 20 grader, så håller den strax under två veckor. Mogna meloner kan tåla lägre tempraturer 2-3 grader i undegär 2 dagar.
Här får du ett tips när du väljer vattenmelon i affären! En mogen melon doftar starkare och skall kännas lite mjuk om man trycker lätt på den.
Pekannöten kommer ursprungligen från Nordamerika påminner om valnöten men skalet är jämnare och blankare - en fantastiskt god nöt att ha i såväl matlagning som i bakverk. Nötens namn pekan betyder ”nöt som måste knäckas med sten” och den är både fyllig söt och knaprig. Visste du att det finns ca 500 pekannötsträd? Pekannöten har en hög halt av zink vilket är bra för hud, hår men också naglar.
Den hemmagjorda pekanpaj som jag gör är klassisk, saftig och perfekt på bjudningar!
Shakshuka, kan också stavas Shakshouka eller chakchouka och innehåller ägg pocherade i en sås av tomater, olivolja, paprika, lök och vitlök, och vanligtvis kryddad med kummin, paprika, cayennepeppar och muskot. Äggshakshouka utvecklades från en ottomansk köttgryta till en vegetarisk äggbaserad maträtt. Vissa kockar lägger till konserverad citron, salt fårmjölkost, oliver, harissa eller en kryddig korv som chorizo eller merguez. Möjligheterna är oändliga vilket gör denna rätt precis så spännande som du vill göra den!