Kategorier
Tarte Tatin Express
|

Tarte Tatin Express

5 from 1 vote
Difficulty: medel
Portioner

6

portioner
Förberedelse

45

minutes
Tillagning

45

minutes

En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.

Vanligtvis karamelliserar man frukter eller bär med socker och smör och sen placera man en pajdeg ovanför fyllningen innan den bakas i ugnen. I stället för en pajdeg gjorde jag en kaksmet eller tårtbotten.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 1 krm äkta vaniljpulver

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk bikarbonat

  • 1 1/2 dl ljust rörsocker

  • 100 g smält smör

  • 2 st 2 st stora ägg

  • 1 st citron, skal

  • 1 1/2 dl grekisk yoghurt

  • 2 msk jordgubbssylt

  • 400 g bär - hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär

Instruktioner

  • Sätt upp ugnen på 180 grader.
    Värm upp jordgubbsmarmeladen i några minuter på lågvärme. Lägg i alla bär och blanda väl. stäng av värmen.
  • Vispa ägg, socker, citronzest och vaniljpulver pösigt och vitt. Smält smöret och häll i äggsmeten tillsammans med yoghurt. Blanda väl!
  • Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten lite i taget. Blanda väl! Inga klumpar!
  • Täck en springform med avtagbara kanter (22-23 dm)med bakplåtspapper. Fördela bärblandningen på botten av formen och häll kaksmeten över så den täcker bären ordentligt och jämna till med hjälp av en slickepott.
  • Grädda i ugnen i 45-50 minuter. kontrollera med en provsticka så att kakan är genomgräddad i mitten.
  • Ta ut kakan och låt den svalna ordentligt i ca 30 minuter. Lägg ett fat över kakan och vänd den upp och ner så att botten på kakan hamnar överst. Ta bort ringen runt springformen och avlägsna försiktigt springformens botten och bakplåtspappret.
  • Garnera kakan med röd vinbär och strö florsocker över.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Vädergudarna är på gott humör skänker oss de varmaste solstrålarna. På sommarmånaderna kan jag inte få nog av sommarbär och färska grönsaker/frukter och örtkryddor etc!
Då leker LIVET glatt i mitt kök! 🍓🍅🍒🍑🥒🍆🌽

Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
|

Här delar jag med mig en middagstips som jag bjöd mina goda vänner i helgen! Nu finns det gott om tomater med färggranna vackra färger! Röda, gröna, oranga, gula! Nu får man verkligen passa på och skapa nya både kalla och varma sommarrätter med solmogna tomater! 🍅🍅🍅

Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd

5 from 1 vote
Difficulty: lätt
Portioner

4

styckem
Förberdelsetid

20

minutes
Tillagningstid

50

minutes

Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater, passar som den är, till ris eller potatis.

Ingredienser

  • 600 g kycklingbröstfilé

  • 3 dl persilja, finhackad

  • 3 dl basilika, finhackad

  • Tomatvinägrett

  • Tomatvinägrett
  • 700 g tomater, gärna i olika färger

  • 100 g smör

  • 3 st vitlöksklyftor, skuren i skivor

  • 3 st schalottenlökar, skuren i skivor

  • 1/2 dl äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger

  • Salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda och banka dem något. Salta och peppra och fyll dem med finhackade basilika och persilja. Rulla och håll ihop dem med hjälp av några tandpetare. Salta och peppra filéerna på ytan.
  • Stek i ugnen på 120 grader, gärna med 50% ånga (om ugnen har en sådan funktion), till en innertemperatur på 63 grader. Det tar ca 25 minuter.
  • Dela tomatens i lagom grova bitar. De mindre tomatens ska delas i mitten.
  • Smält smöret och tillsätt tomaterna och löken och låt dem stekas på låg värme i ca 15 minuter. De ska inte få färg utan bara bli mjuka.
  • Tillsätt vinäger och sjud tills det mesta av vätskan är borta och fått en tjockare konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg de fyllda kycklingfiléerna på tomatvinägretten och dekorera med basilikablad!
  • Servera denna ljuvliga, smakrika rätt med en bit surdegsbröd.

Saras Notis

  • Ett glas kallt Rosévin skulle passa helt perfekt till denna rätt! 🥂Voilà! 👌Bon appétit! 😋🍅❤️☀️

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
|

fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt och gjort! Här kommen en ljuvlig och sötsyrlig APRIKOSPAJ MED MANDELMASSA OCH HONUNG! 🍑😋😍

Jag hoppas att ni har haft ett underbart midsommarfirande med familj och vänner.

Aprikospaj med Mandelmassa och Honung

5 from 1 vote
Course: UncategorizedDifficulty: lätt
Portioner

6

st
Förberedelse

30

minutes
Tillagning

30

minutes


Den lena, vackra, gyllene, solvarma, söta färska aprikosen är värd att avnjutas i många rätter, framförallt i fräscha efterrätter och desserter!

Ingredienser

  • 100 g smör, rumstempererat

  • 2 dl vetemjöl

  • 0,5 dl rörsocker eller vanlig strösocker

  • 1 tsk kallt vatten

  • Fyllning
  • 75 g mandelmassa

  • 3/4 dl vispgrädde

  • 3/4 dl créme fraiche

  • 1 st ägg

  • 6 st färska aprikoser

  • 1 msk flytande honung

  • 1 msk flagad mandel

Instruktioner

  • Pajskal
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg mjöl och socker i en bunke. Klicka ner smöret och droppa i vattnet och vispa med elvisps snabbt ihop till en deg. Med mjöliga händer tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 20 cm i diameter.
  • Nagga botten och ställ formen kallt i 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter och ta därefter ut det ur ugnen.
  • Fyllning
  • Riv mandelmassan och vispa ihop den med grädde, créme fraîche och ägg. Dela och Kärna ur aprikoserna.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Fördela aprikoserna med snittytan nedåt i fyllningen. Ringla över honung samt strö flagad mandel över och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Piémontaise Potatissallad
|

Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!

En mättande och mycket fräsch tillbehör som passar bäst på sommaren! ☀️

Detta är en fransk sallad med enkla ingredienser som härstammar från den italienska regionen, den har fått sitt namn efter piemontese-regionen. Receptet har sedan dess verkligen förvandlats och har blivit ett eget franskt recept så mycket att det blir en ikonisk nationalrätt. Här få ni min version.

Bon appétit!

Piémontaise Potatissallad

5 from 2 votes
Course: UncategorizedDifficulty: lätt
Portioner

4

st
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

5

minutes

Det går alldeles utmärkt att ta bort skinkan ifall man är vegetarian! Den blir lika god!

Ingredienser

  • 600 g färskpotatis eller små mandelpotatis

  • 10 små plommontomater eller cocktail tomater

  • 400 g kokt skinka i tärningar

  • 20 st små cornichons

  • 15 st syltlökar

  • 1 msk dragon, finhackad

  • 2,5 dl majonnäs

  • 1 nypa nymalen svartpeppar

  • 1 nypa sal

Instruktioner

  • Tvätta och borsta rent färskpotatisen och koka den med skal på i lättsaltat vatten i 15-20 minuter. Häll ut vattnet och låt potatisen svalna en stund. Om du använder mandelpotatis så måste den skalas efter koktiden. Dela potatisen i lagom små bitar.
  • Skölj av tomaterna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Skär dem i mitten.
    Skär Cornichons i slantar och finhacka dragon.
  • Blanda alla ingredienser. Salta och peppra.Ställ den i kylen framtill serveringen.

Saras Notis

  • Om du vill göra denna ljuvliga potatissallad ännu matigare, kan du även tillsätta 3 grovhackade hårdkokta ägg.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Roquefortfyllda aprikoser
|

Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!

ROQUEFORTFYLLDA APRIKOSER
Vad är Roquefort?
Roquefort är en fransk blåmögelost, uppkallad efter staden Roquefort i Frankrike. Roquefort görs av opastöriserad fårmjölk och lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvampen Penicillium roqueforti. Efter lagringsperioden, som varar mellan tre månader och nio månader, blir ostens smak kraftig med markerad sälta.

Roquefortfyllda aprikoser

5 from 2 votes
Course: Förrätt, Recept, vegetariskt
Portioner

4

st
Förberedelse

5

minutes
Tillagning

5

minutes

Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!

Ingredienser

  • 8 st färska aprikoser

  • 100 g roquefortost

  • 2 msk créme fraîche

  • 1/2 dl pistaschmandlar (finhackade)

  • 1 msk pistaschmandlar (grovhackade)

Instruktioner

  • Mosa osten tillsammans med créme fraîche.
  • Hacka pistaschmandlarna fint (inte allt för fint) och blanda ner dem i röran.
  • Skär ett snitt i aprikoserna längs med skåran och peta försiktigt ut kärnan.
  • Fyll aprikoserna med oströran och dekorera med grovhackade pistaschmandlar.
    Voilà!

Saras Notis

  • Söt och salt gifter sig fint! På vintertid när det inte finns färska aprikoser, kan du använda t ex dadlar och chèvre toppad med rostade pekannötter.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Sallad med Tomater och Jordgubbar
|

Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Dessa röda frukter har många gemensamma smakämnen. Tomater har en hel del jordgubbefuranon - för den som är intresserad av mat på molekylnivå.

Sallad med Tomater och Jordgubbar

5 from 1 vote
Course: Förrätt, Recept, Sallader och tillbehör, vegetariskt
Portioner

4

servings
Förberedelse

10

minutes
Tillagning

5

minutes

Denna sallad är enkel att göra och otroligt fräsch och lite ovanlig för den som gillar att överraska sina och andras smaklökar.

Ingredienser

  • 15 st Körsbärstomater

  • 280 g Jordgubbar

  • 1/2 st Rödlök, finhackad

  • 1 kruka Koriander, grovhackad

  • 1/2 st lime, saft

  • 1 msk olivolja

  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Tvätta och skär tomaterna i mitten. Finhacka löken och grovhacka koriander. Blanda alla ingredienser försiktigt i en skål.
  • Pressa limen och blanda med olivolja och smaka upp med salt. Ringla dressingen över salladen precis innan serveringen. Dekorera med korianderblad. Servera gärna på små surdegs crackers eller fröknäcke.
    Bon Appétit!

Saras Notis

  • Vill du få salladen matiare så kan du lägga till fetaost eller mozzarella.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Syrenmarmelad
|

Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋

Det är SYRÉNTID nu och det gäller att plocka dem innan de försvinner! De doftar underbart och visst förknippar vi dem med sommarromantik. Få har nog slagits av tanken att man kan äta dem, men visst går det! De lila bondysyrenerna smakar mest. Du kan också använda dem som dekoration på en sallad eller på en tårta.

Syrénträdet blommar mycket fort över! Vill du få ännu fler blommor nästa år så ska du plocka bort dem när de blommat över. Det går att göra syrénsaft precis på samma sätt som man gör flädersaft. Du kan med fördel förvara saften i frysen. Det är ganska ofta så att om du tycker att något luktar gott i naturen så går det att tillaga på något sätt. Syrénmarmelad är helt perfekt till ostbricka eller varför inte testa till våfflor!

Syrenmarmelad

3 from 21 votes
Course: Dessert, Efterrätter, Recept, Sallader och tillbehör
Mängd

3

dl
Förberedelsetid

40

minutes
Tillagningstid

20

minutes

Ljuvlig marmelad både till ostbricka men även som en fin/hemmagjord ge bort present!

Ingredienser

  • 125 g syrenblad

  • 4 st citronmelissblad

  • 3 dl syltsocker

  • 1 krm kanel

  • 1 st ekologiskt citron (saften och zesten/skalet)

  • 1 st smal och spröd rabarerstång

  • 4 dl vatten

Instruktioner

  • Rensa syrénblommorna så det inte något grönt kvar. Tvätta av dem noggrant och lägg dem i ett durkslag för att rinna av.
  • Tvätta av citronen. Riv skalet och press saften. Hacka syrenblommorna, citronmelissbladen och rabarberstjälken och lägg i en skål. Tillsätt socker och kanelpulver och blanda väl.
  • Koka vatten i en kastrull och häll det över blandningen i skålen. Rör om ordentligt så allt blandas väl.
  • Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta puttra i ca 15 minuter på medelvärme. (Om du använder kanelstång, lägg kanelstången i kastrullen och låt puttra ytterligare 10 minuter).
  • Häll citronsaft och citronzest i kastrullen och låt små puttra ytterligare i ca 10 minuter. Obs! Viktigt att marmeladen inte får en hård konsistens!
  • Häll marmeladen i rengjorda glasburkar och ställ dem upp och ner medan de svalnar!

Saras Notis

  • För en sötare variant kan du ta bort rabarberstången

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Vattenmelonsallad med mozzarella
|

Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Denna sallad passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! Det finns två vanliga vattenmelonsorter. Vattenmelon och vattenmelon long dumara. Long dumara är den större sorten och kan bli upp till över 10 kg! Det är inte förvånande att melon tillhör samma familj som gurka och pumpa.

Viktigt att veta om meloners hållbarhet! Om temperaturen ligger runt 12 grader så håller den strax under 3 veckor. Vid högre temperatur runt ca 20 grader, så håller den strax under två veckor. Mogna meloner kan tåla lägre tempraturer 2-3 grader i undegär 2 dagar.

Här får du ett tips när du väljer vattenmelon i affären! En mogen melon doftar starkare och skall kännas lite mjuk om man trycker lätt på den.

Vattenmelonsallad med mozzarella

5 from 1 vote
Serveringar

2

personer
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

5

minutes

Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.

Ingredienser

  • 1 st vattenmelon, liten

  • 5 skivor mozzarella

  • 1 msk färsk mynta, grovhackad

  • 1 msk färsk basilika, grovhackad

  • 3 msk mandelflarn och valnötter

  • 1 msk olivolja

  • Havssalt

Instruktioner

  • Skär en vattenmelon i rundlar (pizza formad) och skär bort skalet så allt det vita försvinner. Lägg vattenmelon rundlarna i ett vackert fat och toppa med skivade mozzarella och grovhackad mynta och basilika.
  • Rosta mandelflarn och hackade valnötter i en torr panna precis tills de börjar få ljusbrun färg
  • Strö över rostade mandelflarn och valnötter. Ringla över 1 msk olivolja av god kvalité tillsammans med lite havssalt.

Saras Notis

  • Du kan med fördel testa att byta ut vattenmelonen mot en annan melonstort, varför inte nätmelon, honungsmelon eller Piel del Sapo.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Mäktig pekannötkaka med choklad
|

Pekannöten kommer ursprungligen från Nordamerika påminner om valnöten men skalet är jämnare och blankare - en fantastiskt god nöt att ha i såväl matlagning som i bakverk. Nötens namn pekan betyder ”nöt som måste knäckas med sten” och den är både fyllig söt och knaprig. Visste du att det finns ca 500 pekannötsträd? Pekannöten har en hög halt av zink vilket är bra för hud, hår men också naglar. Den hemmagjorda pekanpaj som jag gör är klassisk, saftig och perfekt på bjudningar!

Pekannötkaka med choklad

3 from 5 votes
Difficulty: Enkel
Antal

8

Bitar
Förberedelse

20

minutes
Tid i ugnen

40

minutes

En kaka som är perfekt till 15-fikan.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsptempererat

  • 120 g pekannötter, grovhackade

  • 3 st ägg

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk äkta vaniljsocker

  • 2 dl vetemjöl, helst special

  • 1, 1/4 dl rörsocker

  • 50 g mörka chokladknappar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget under ständigt vispande.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål (mjöl, bakpulver, vaniljsocker) och sikta i
    ägg/smör-blandningen. Blanda väl! Inga klumpar! Till sist tillsätt grovhackade pekannötter och choklad knapparna. Blanda väl!
  • Häll smeten i en smord springform med avtagbar kant eller en rund silikonform som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  • Kontrollera med en provsticka om kakan är klar i mitten. Bon appétit!

Saras Notis

  • Det går alldeles utmärkt att använda valnötter istället för pekannötter. Bara fantasin sätter gränser 🙂

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Snabb, enkel och matig Shakshuka
|

Shakshuka, kan också stavas Shakshouka eller chakchouka och innehåller ägg pocherade i en sås av tomater, olivolja, paprika, lök och vitlök, och vanligtvis kryddad med kummin, paprika, cayennepeppar och muskot. Äggshakshouka utvecklades från en ottomansk köttgryta till en vegetarisk äggbaserad maträtt. Vissa kockar lägger till konserverad citron, salt fårmjölkost, oliver, harissa eller en kryddig korv som chorizo eller merguez. Möjligheterna är oändliga vilket gör denna rätt precis så spännande som du vill göra den!

Snabb, enkel och matig Shakshuka

5 from 2 votes
Course: Huvudrätter, Recept, vegetariskt
Antal

4-6

personer
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

1

hour 

20

minutes

Dagens vegetariska middagstips är Shakshuka, en maträtt som är populär i Nordafrika och Mellanöstern. Det finns ett antal olika varianter på ingredienserna men rättens huvudingredienser består av tomat, paprika och ägg. Mitt recept är något förenklat men otroligt gott och smakrikt! 😋

Ingredienser

  • 6 st ägg

  • 650 g tomater, skållade och hackade

  • 1 st röd paprika, skuren i små bitar

  • 1 stgul paprika, skuren i små bitar

  • 2 st vitlöksklyftor, stora skivade

  • 1 tsk stark paprikapilver

  • 50 g Hackad persilka

  • 0,5 dl olivolja

  • Havssalt och nymalen peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med att skålla tomaterna! Koka upp någon liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaternas topp. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud den i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av. Häll av och skölj kallt och dra av skinnet. Dela tomaterna i klyftor. Skär paprikorna i lagom små (inte alltför små). Lägg tomatklyftorna och paprika bitarna i en ugnsfast form.
  • Tillsätt persilja, vitlök, paprikapulver, salt, peppar och olivolja. Grädda i ugnen i en timme. Rör om emellanåt!
  • Knäck 6 ägg ovanpå tomatsåsen och låt gräddas i ugnen ytterligare i ca 10-12 minuter.
  • Garnera med hackad persilja.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook