Kategorier
Färsk Kokt Vit Sparris med Tartarsås
|

Sakta men säkert går vi mot varmare tider! Det är ett nöje att se naturen äntligen har vaknat upp och färggranna vårblommor målar upp marken lite här och var och sprider glädje! Tacksamheten fyller mitt hjärta! 🙏❤️

Idag bjuder jag på en av vårens delikatess nämligen VIT SPARRIS! I slutet av april och början av maj är sparrissäsongen i full gång. Vit sparris är en delikatess i Tyskland och Holland men i Sverige är det främst den gröna sparrisen som är mest populär.

Båda kommer faktiskt från samma växt men odlas på olika sätt och smaka även olika. Den vita sparrisens smak kännetecknas av en kraftfull bitter smak med starka fibrer. Den måste skalas! Den gröna sparrisen är mjällare med kraftigare smak. Ett gott tips när ni handlar sparris; titta efter en fräsch snittyta när du köper din gröna sparris och undvik de som börjat torka längst ner på skotten!

Färsk Kokt Vit Sparris med Tartarsås

4 from 3 votes
Course: FörrättDifficulty: Enkelt
Portioner

2

st
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

20

minutes

Kokt vit sparris med Hollandaisesås är en klassisk förrätt men jag gillar även kalla moderna såser t.ex tartarsås! Den här förrätten kan göras i förväg. Du kan koka sparrisen och värma upp den igen. I så fall lägg dem i isvatten eller spola i kallt vatten för att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i kylen.

Ingredienser

  • 500 g vit sparris

  • 2 st ägg

  • 1 msk senap

  • 0,5 dl olivolja

  • 2 tsk vitvinsvinäger

  • 2 msk capris

  • 2 msk cornischons, skuren i små bitar

  • 1 msk hackad bladpersilja

  • 1 msk färska dragonblad

  • Sal och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Tartarsås
  • Koka äggen hårt i en liten kastrull. Det tar ca 10 minuter. Skala äggen och ta bort äggulorna och mosa dem med en gaffel. Tillsätt senap, vit vinäger, olivolja och blanda väl till en massa.
  • Tillsätt även kapris, cornichons, hackade persilja och dragonblad. Smaka av med salt och peppar och var försiktigt med saltet! Tillslut hacka äggvitorna och tillsätt dem i såsen och rör om.
  • Kokt sparris
  • Skala sparrisarna med en potatisskalare och skär bort den träiga längst ner på sparrisen. Räkna med 1 tsk salt per liter vatten när du kokar sparrisen. Koka sparrisen i 5 -15 minuter beroende på grovhet. Lägg upp dem på ett serveringsfat och häll såsen över.

Saras Notis

  • Cornichon är det franska ordet för inlagd smågurka, på brittisk-engelska kallas inlagd smågurka.
  • Servera gärna den här ljuvliga förrätten tillsammans med ett glas PINOT BLANC eller RIESLING FRÅN Alsace, Franrike eller Tyskland.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Ljuvligt Saftiga Choklad och Kokoskakor
|

Idag fick jag finbesök av snällaste Susan Hübel. Hon är trädgårdsformgivare som driver @harplingeblomsterodling. Vi fick hjälp med växterna på vår terass av henne förra året. Egentligen bor hon i Halmstad men ville ändå komma förbi för att kolla växterna efter den hårda och långa vintern. Det var så omtänksamt av henne! ❤️ Jag blev dessutom godkänd! Hurra hurra! 😃

De flesta perennerna hade klarat sig fint och börjat att växa igen! Gott att få godkänt från mästaren! 🙏 Jag bjöd henne på dessa SMÅ, GULLIGA ”BÅTAR” MED KOKOSFLINGOR OCH MÖRK CHOKLAD i form av knappar!

Perfekt till 11.00-kaffet! 👌😋🍫🥥

Ljuvliga Choklad och Kokoskakor

5 from 1 vote
Difficulty: Enkelt
Antal

25

stycken
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

15

minutes
Total tid

35

minutes

Små, gulliga ”BÅTAR” med kokosflingor och chokladknappar(mörk choklad), eller en annan form av muffins om du hellre tänker på dem så!

Ingredienser

  • 2 st ägg

  • 1 dl naturell yoghurt

  • 2,5 dl vetemjöl special

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 dl solrosolja (eller 100g smält smör)

  • 1,5 dl kokosflingor

  • 150 g mörka choklad (chokladknappar)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt yoghurt och det smälta smöret eller solrosolja i äggsmeten och rör om.
  • Blanda mjölet med bakpulver och sikta i äggblandningen. Blanda väl! Inga klumpar i smeten!
  • Till slut tillsätt kokosflingor och choklad knapparna. Smöra små silikonformar och spritsa eller klicka i smeten.
  • Grädda i ca 10 minuter. Kontrollera med en provsticka om kakan är klar i mitten.
  • Låt kakorna vara kvar och svalna i formen i 5 minuter innan du stjälper ut dem!

Saras Notis

  • Om ni väljer att baka kakan i en avlång form ( 1,5 liter) så blir gräddtiden mycket längre ca 45 minuter!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Smakrik Fransk Lökpaj
|

Matlökar är ett måste i mitt kök! 😋🧅
Det är en eller flera basråvaror som lyfter upp smaken i många rätter. Som tur det är, är lök tillgängligt under hela året, dessutom ganska billiga. Lök är rik på vitaminer och mineraler, och har få kalorier. Det finns en hel mängd med olika variationer på både färg och form. Beroende på utseende och användning finns många svenska namn, som gul lök, rödlök, schalottenlök, potatisskörd, silverlag, syltlök. 🧅

Idag ska jag bjuda på min kända fredagspaj; FRANSK LÖKPAJ á la Sara!

Fransk Lökpaj

4 from 17 votes
Course: Pajer, Plockmat, Recept, vegetariskt
Antal

6-8

servings
Förberedelse

1

hour 
Tillagning

40

minutes

Denna paj är perfekt både som tillbehör, plockmat eller bara som den är med en sallad till

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 dl vetemjöl

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 1 krm salt

  • 125 g kallt smör

  • 1 st äggula

  • 1 msk kallt vatten

  • Fyllning
  • 2 st schalottenlökar

  • 3 st gullökar

  • 3 st rödlökar

  • 3 msk smör

  • 1 msk valnötspasta (valfritt)

  • 3 tsk dijonsenap

  • 2 st ägg

  • 2 dl créme fraîche

  • 2 dl gruyere, riven

  • 2 krm malen kummin

  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda mjölsorterna med salt. Finfördela smöret i mjölet.
  • Tillsätt äggulan och vatten och arbeta snabbt samman degen. Forma degen till en boll och låt vila i kylen i 30 minuter. Under tiden skala löksorterna och skiva dem i mycket tunna skivor.
  • Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar. Salta och peppra. Tillsätt valnötspasta och rör om då och då. Löken ska bara bli gyllene och får inte bli brynt. Det tar ca 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut pajskalet mellan 2 plastfilm till en tunna platta och rulla ut degen i en passande pajform. Kläm fast degen väl runt kanten och nagga botten. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  • Vispa ihop créme fraîche, senap, ägg, malen kummin, och riven gruyere. Salta och peppra. Blanda den frästa löken med stanningen till en fyllning. Bred ut fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  • Servera lökpajen tillsammans med en fräsch grönsallad.

Saras Notis

  • Ni hittar valnötspasta i välsorterade mataffärer (tex Ica focus i Göteborg)

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Frisk laxtartar med passionsfrukt
|

Under påsken gjorde jag några fantastiska små rätter och jag gillar både det traditionella men också lite mer oväntade kombinationer. Bland annat valde jag att göra denna laxtartar med mogna passionsfrukter. Lax och passionsfrukt skapar en så frisk smakkombination. Denna eleganta men också lite nyskapande kombinationen är perfekt som förrätt! Kom ihåg att högkvalitativ färsk ofrusen lax är vad du är ute efter.

Tartar är namnet på rätter med ingredienser som inte är tillagade. Utöver lax gör man tartar antingen på tonfisk men faktum är att även råbiff är en tartar.

Laxtartar med passionsfrukt

5 from 4 votes
Course: Förrätt, Högtider, ReceptDifficulty: lätt
Antal

4

stycken
Förberedelse

1

hour 
Tillagning

20

minutes


Lax och passionsfrukt skapar en så frisk smakkombination. Denna eleganta men också lite nyskapande kombinationen är perfekt som förrätt!

Ingredienser

  • 400 g laxfiléer

  • 1 cm ingefära, skalad och finhackad

  • 1 st lime, skal och saft

  • 3 st passionsfrukter

  • 1/2 dl olivolja, hög kvalitet

  • havssalt

  • nymalen svartpeppar

  • 2 msk finhackad gräslök

  • 2 tsk tabasco eller grön jalapeno hot sås eller

Instruktioner

  • Skär laxen i 5 mm små kuber. Håll den kallt i kylen medan du jobbar med resten av ingredienserna.
  • Skala och finhacka ingefäran. Riv skalet på lime, pressa saften. Finhacka gräslöken. Skär passionsfrukterna i mitten och skrapa ur fruktköttet med en tesked.
  • Blanda lax-kuberna med passionsfrukt-kärnorna, gräslök, ingefära och zest från limen. Tillsätt olivoljan, tabasco eller jalapeno hotsås, limesaft.
  • Avslutningsvis smaka av med havssalt och peppar. Rör om ordentligt så alla smaker blandas väl!
  • Fyll en stansform full och ”packa” in ordentligt! Dra upp stansformen försiktigt. Servera direkt!

Saras Notis

  • Obs! Du kan förbereda tartaren 1 timme innan och stansa precis innan serveringen!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Saffran- och apelsinmuffins
|

Tiden går som ett snabbtåg och det gäller att ta vara på varje stund och förgylla tillvaron om vi har möjlighet till. 😌❤️ Många medlemmar på min FB-grupp Saras Afternoon Tea har frågat efter receptet på dessa saftiga saffran/apelsin muffinsarna! Här kommer det:

Saffran- och apelsinmuffins

4 from 8 votes
Course: efterrätt
Antal

12

stycken
Förberedelse

30

minutes
Tillagning

12

minutes

Goda och saftiga muffins som passar bra under alla årstider men kanske extra bra runt påsk.

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 150 g smält smör

  • 1/2 gräddmjölk

  • 2 1/2 rörsocker

  • 4 dl vetemjöl special

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk äkta vaniljsocker

  • skalet och saften av en ekologisk apelsin

  • 1 kuvert saffran

  • 50 gr mandelflarn

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ihop ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt gräddmjölken. Tillsätt saffran i smör/gräddmjölk-blandningen och ställ den åt sidan och låt det dra i 5 minuter.
  • Skölj av apelsinen ordentligt i varmt vatten, riv skalet och pressa ur saften. Tillsätt det rivna skalet och saften i smör/gräddmjölk-blandningen och häll den sedan i de uppvispade äggen.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta i smeten. Blanda ordentligt (inga klumpar!).
  • Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smeten till 3/4 del. Strö över mandelflarn.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Gör gärna en stickprov för att kolla att muffinsarna är klara! (Ingen kladdig smet i mitten!). Låt de svalna en lite stund och mumsa på en direkt och njut!

Saras Notis

  • Att låta saffran stå och dra med smör/gräddmjölksblandningen i 5 minuter är en viktig detalj för att saffransmaken verkligen ska komma till sin rätt.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Fransk Oxsvansgryta
|

Fransk Oxsvansgryta

4 from 38 votes
Course: Frankrike, Grytor, Huvudrätter, Kötträtter, ReceptDifficulty: medel
Portioner

4

st
Förberedelse

30

minutes
Tillagning

2

hours 

Ingredienser

  • 1 kg oxsvans

  • 3 msk vetemjöl

  • 2 msk smör

  • 5 1/2 dl rött vin

  • 1 dl oxfond alt 2 buljongtärningar i 4 dl kokt vatten

  • 400 st morötter, skalade och skurna i 5 cm bitar

  • 1 st burk krossade tomater, 400 gr

  • 1 st stor gullök, hackad

  • Färsk rosmarin

  • Färsk timjan

  • Salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Torka av köttbitarna. Salta och peppra och mjöla dem runtom.
  • 
Hetta upp smöret i en rymlig gryta och bryn köttet runtom så de får lite färg. Lägg köttbitarna på ett fat.
  • 
Hacka löken och fräs lätt ihop med morötterna i fettet som är kvar i grytan i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • 
Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll i vin, fonden eller buljongen , krossade tomater, timjan och rosmarin.
  • 
Låt det sjuda på svag värme under lock i minst 3 timmar, tills köttet släpper lätt från benet.
  • 
Servera med ugnsgrädda rotfrukter eller potatis eller surdegsbröd.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Klassiska Pannkakor
|

Klassiska Pannkakor

5 from 1 vote
Course: Efterrätter, ReceptDifficulty: lätt
Portioner

4

servings
Förberedelse

1

hour 

5

minutes
Tillagning

20

minutes

Få saker är så klassiska som pannkakan. Något som alla tycker om oavsett ålder. Här kommer ett recept på klassiska pannkakor men ändå med det där lilla extra.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 6 dl mjölk 3%

  • 3 st ägg

  • 1/2 tsk salt

  • 1 tsk socker

  • 2 msk smör

  • Smör till stekningen

  • Hemmagjord jordgubbsylt
  • 500 g jordgubbar, frysta

  • 500 g syltsocker

Instruktioner

  • Vispa mjölet med 3 dl av mjölken så att det blir en klumpfri smet. Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt salt och socker.
  •  Tillsätt resten av mjölken! Låt gärna smeten vila i minst 1 timme innan stekningen.
  •  Smält 2 msk smör och blanda ner det i smeten. Stek pannkakorna gyllenbruna.
  • Hemmagjord jordgubbsylt
  • Lägg jordgubbarna i en gryta och slå på syltsocker.
    Koka upp och låt koka 10-15 minuter. Skumma av.
    Lägg upp sylten i rengjorda burkar och kyl i kylskåp eller servera direkt med pannkakorna.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Fransk Citronpaj – Tarte Au Citron
|

Citronpaj

4 from 12 votes
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Pajer, ReceptDifficulty: medel
Portioner

8

stycken
Förbederelse

15

minutes
Tillagning

40

minutes

Jan kan inte säga tillräckligt mycket om hur magisk citron är! Citron är min bästa vän i köket! En superfavorit råvara som jag inte klarar mig utan. Den är solgul vacker, ljuvligt frisk och galet sur!

Tillsätt några droppar citronsaft och nästan vilken anrättning som helst får ett smaklyft. Den har dessutom väldigt lätt att umgås med andra smaker, såväl söta som salta.

Flera medlemmar har frågat efter en riktigt god TARTE AU CITRON-CITRONPAJ! En paj som är mycket vanlig och uppskattad i Franrike!

Sagt och gjort! Här kommer ett ljuvligt recept på citronpaj som smälter i munnen!
Jag bjöd mina goda grannar på den här läckra, syrliga citronpajen idag! De blev mer är nöjda!

Ingredienser

  • PAJSKAL
  • 100 g smör, rumstempererat

  • 3 1/2 dl vetemjöl (helst special)

  • 1 st äggula

  • 1 msk florsocker

  • 1 msk kallt vatten

  • FYLLNING
  • 5 st ägg

  • 4 st citroner, eko

  • 1 msk citronskal

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl strösocker

  • Dekoration
  • Florsocker och citronskivor

Instruktioner

  • PAJSKAL
  • Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, vetemjöl, äggula, florsocker och vatten. Nypa ihop med lätt hand till en smidig deg.
  • Kavla ut degen mellan 2 plastfilm och täck en springform som mäter ca 24 cm i dm.
    Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det är ljust gyllenfärgat. Ta ut pajskalet och och låt kallna.
  • FYLLNING
  • Vispa äggen fluffigt i en bunke. Pressa ner saften från citronerna och riv ner 1 msk citronskal.Tillsätt vispgrädde och socker och vispa ordentligt.
  • Fyll den avsvalnade pajskalet med citronkrämen och grädda pajen i ca 30 minuter, tills krämen har stannat och fått en fast konsistens.
  • Låt pajen svalna. Dekorera pajen med florsocker och servera gärna med en klick vispad grädde.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Saras Krämiga Omelett
|

 

Vi välkomnar en ny vecka i solens tecken! ☀️☀️ Vårkänslan bubblar inuti och hjärtat längtar efter kommande våren som långsamt och graciöst kliver in! ☀️🌷

Efter helgens eventuella kalas och matiga middagar vill man ofta ha en lättare rätter på måndag. Då föreslår jag denna krämiga OMELETT MED RÖKIGT PACETTA (RÖKIGT SIDFLÄSK), POTATIS, MOZZARELLA OCH FÄRSKA ÖRTKRYDDOR! 😋😍

Ingredienser

 

300 kokta potatisar
8 ägg
100 g rökigt sidfläsk (rökig pancetta)
125 g mozzarella
2 msk olivolja
2 msk gräslök (färsk eller frusen)
2 msk persilja (färsk eller frusen)
2 msk färsk dragon, hackad
Salt och nymalen svartpeppar

Dekoration: svarta kaloliver och ruccola sallad.

Gör såhär

 

Värm en stekpanna till ganska hög temperatur och häll olivoljan i.

Skiva potatisen och bryn den tillsammans med sidfläsk ett par minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Under tiden vispa äggen med en gaffel. Tillsätt kryddörterna. Smaka av med salt och svartpeppar om det behövs.

Häll sedan ner det över den brynta potatis/fläsk blandningen. Skiva mozzarella och fördela osten över omeletten.

Det tar ca 5 minuter tills äggen har stannat och har ändå en krämig konsistens.

Dekorera den här krämiga, smakfulla omeletten med Kalamata svarta oliver och ruccola blad. Servera varmt eller ljummen! 👌

Bon appétit! 😋❤️

 

Sallad med Varmrökt Lax
|

Sallad med Varmrökt Lax

4 from 5 votes
Course: Förrätt, Glutenfritt, Plockmat, Recept, Sallader och tillbehör
Portioner

4

st
Förberedelsetid

20

minutes
Tillagningstid

25

minutes

Den här superenkla och fräscha salladen bjöd jag på när en god vän från Onsala kom på besök vid lunchtiden.

En lättsam men ändå matig lunch som passar bäst på vintern!

Ingredienser

  • 2 st lagom stora sötpotatisar

  • 225 g färdigkokta rödbetor

  • 2 msk smör med extra salt + 2 msk olivolja

  • 1 st romansallad, sköljd och skuren i lagom stora bitar

  • 30 g mâchesallad, färdig sköljd

  • 30 g babyspenat, färdig sköljd

  • 125 g varmrökt lax

  • 2 msk rostade pumpafrön

  • 2 msk olivolja av hög kvalité att ringla över

  • Dekoration: hallon

Instruktioner

  • Skala sötpotatisar och skär de i 2 cm kuber.
  • Skär rödbetorna i lagom stora klyftor.
  • Värm en stekpanna och stek potatisen på medelvärme tills den har fått färg och en fin yta. Kontrollera att den är klar och mjuk på insidan. Det tar ca 15 minuter.
  • Salta (flingsalt) och peppra. Låt potatisen rinna av på ett hushållspapper.
  • Stek rödbetorna i samma panna i ca 10 minuter. Salta (flingsalt)och peppra. Lägg rödbetorna rinna av på ett hushållspapper
  • Lägg alla gröna blad på ett vackert fat och fördela de stekta sötpotatisarna och rödbetorna över salladsbladen. Arrangera fint med varmrökt lax över salladen. Strö rostad pumpafrön och dekorera med några hallon.
  • Ringla olivolja över salladen precis innan serveringen.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook