Fransk Citronpaj – Tarte Au Citron

Citronpaj

4 from 12 votes
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Pajer, ReceptDifficulty: medel
Portioner

8

stycken
Förbederelse

15

minutes
Tillagning

40

minutes

Jan kan inte säga tillräckligt mycket om hur magisk citron är! Citron är min bästa vän i köket! En superfavorit råvara som jag inte klarar mig utan. Den är solgul vacker, ljuvligt frisk och galet sur!

Tillsätt några droppar citronsaft och nästan vilken anrättning som helst får ett smaklyft. Den har dessutom väldigt lätt att umgås med andra smaker, såväl söta som salta.

Flera medlemmar har frågat efter en riktigt god TARTE AU CITRON-CITRONPAJ! En paj som är mycket vanlig och uppskattad i Franrike!

Sagt och gjort! Här kommer ett ljuvligt recept på citronpaj som smälter i munnen!
Jag bjöd mina goda grannar på den här läckra, syrliga citronpajen idag! De blev mer är nöjda!

Ingredienser

  • PAJSKAL
  • 100 g smör, rumstempererat

  • 3 1/2 dl vetemjöl (helst special)

  • 1 st äggula

  • 1 msk florsocker

  • 1 msk kallt vatten

  • FYLLNING
  • 5 st ägg

  • 4 st citroner, eko

  • 1 msk citronskal

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl strösocker

  • Dekoration
  • Florsocker och citronskivor

Instruktioner

  • PAJSKAL
  • Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, vetemjöl, äggula, florsocker och vatten. Nypa ihop med lätt hand till en smidig deg.
  • Kavla ut degen mellan 2 plastfilm och täck en springform som mäter ca 24 cm i dm.
    Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det är ljust gyllenfärgat. Ta ut pajskalet och och låt kallna.
  • FYLLNING
  • Vispa äggen fluffigt i en bunke. Pressa ner saften från citronerna och riv ner 1 msk citronskal.Tillsätt vispgrädde och socker och vispa ordentligt.
  • Fyll den avsvalnade pajskalet med citronkrämen och grädda pajen i ca 30 minuter, tills krämen har stannat och fått en fast konsistens.
  • Låt pajen svalna. Dekorera pajen med florsocker och servera gärna med en klick vispad grädde.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.