Snabb, enkel och matig Shakshuka

Shakshuka, kan också stavas Shakshouka eller chakchouka och innehåller ägg pocherade i en sås av tomater, olivolja, paprika, lök och vitlök, och vanligtvis kryddad med kummin, paprika, cayennepeppar och muskot. Äggshakshouka utvecklades från en ottomansk köttgryta till en vegetarisk äggbaserad maträtt. Vissa kockar lägger till konserverad citron, salt fårmjölkost, oliver, harissa eller en kryddig korv som chorizo eller merguez. Möjligheterna är oändliga vilket gör denna rätt precis så spännande som du vill göra den!

Snabb, enkel och matig Shakshuka

5 from 2 votes
Course: Huvudrätter, Recept, vegetariskt
Antal

4-6

personer
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

1

hour 

20

minutes

Dagens vegetariska middagstips är Shakshuka, en maträtt som är populär i Nordafrika och Mellanöstern. Det finns ett antal olika varianter på ingredienserna men rättens huvudingredienser består av tomat, paprika och ägg. Mitt recept är något förenklat men otroligt gott och smakrikt! 😋

Ingredienser

  • 6 st ägg

  • 650 g tomater, skållade och hackade

  • 1 st röd paprika, skuren i små bitar

  • 1 stgul paprika, skuren i små bitar

  • 2 st vitlöksklyftor, stora skivade

  • 1 tsk stark paprikapilver

  • 50 g Hackad persilka

  • 0,5 dl olivolja

  • Havssalt och nymalen peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med att skålla tomaterna! Koka upp någon liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaternas topp. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud den i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av. Häll av och skölj kallt och dra av skinnet. Dela tomaterna i klyftor. Skär paprikorna i lagom små (inte alltför små). Lägg tomatklyftorna och paprika bitarna i en ugnsfast form.
  • Tillsätt persilja, vitlök, paprikapulver, salt, peppar och olivolja. Grädda i ugnen i en timme. Rör om emellanåt!
  • Knäck 6 ägg ovanpå tomatsåsen och låt gräddas i ugnen ytterligare i ca 10-12 minuter.
  • Garnera med hackad persilja.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.