Kategorier
Ansjovispaj
|
Häromdagen bakade jag en ansjovispaj som blev supersmarrig. Den här smakrika pajen rekommenderar jag varmt till alla som förtjusta i ansjovis smaken.
Jag bjöd goda grannar på 5:e och 2:a våningen på varsin bit.
Så här skrev min granne på 5 våningen till mig:
”Vansinnigt god ansjovispaj! Det är inte fel att ha en granne som bjuder mig på smakbitar av allt gott.”🥰❤️
Grannen på 2 våningen skrev så här:

"Tack Sara för den goda ansjovispajen! Ett utmärkt alternativ till Jansson. Har tagit en bit som appetizer ett par dagar för det var en så stor bit jag fick. 😋👌"

Ingredienser
Pajskal:
2 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
2 msk sesamfrön
125 g kallt smör
30 g kallt vatten eller 1 kylskåpskallt ägg
 
Fyllning:
3 gula lökar, skivade
1 msk smör
3 ägg
3 dl grädde
3 dl cheddarost, riven
1 tsk kanel
1/2 purjolök
125 g ansjovisfiléer
Salt/svartpeppar  
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) , 180 grader (varmluft ugn).
 
2. Mixa snabbt ihop ingredienserna till pajen. Tyck ut degen i en form (23 cm i diameter). Ställ pajformen i kylen och låt degen vila i 30 minuter.
 
3. Under tiden skiva löken och stek den mjukt i smör på medelvärme.
 
4. Skiva även purjolöken.
 
5. Vispa ihop ägg, grädde, kanel, ost, salt och peppar.
 
6. Dags att förgrädda pajskalet. Ta ut pajformen ur kylen och nagga botten och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
 
7. Bred ut lök, purjolök och ansjovisfiléer i pajskalet.
 
8. Häll över äggblandningen.
 
9. Grädda i ugnen i 30 minuter.
 

Voilà! Bon appétit! 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

 

Nougatpraliner
|
Ingredienser

100 g flagad mandel

125 g mörk choklad

Dekorera med tranbärpulver, chiliflakes eller guldströssel.

Gör såhär

1) Ställ ut 25-30 knäckformar eller minimuffinsformar på en bricka.

 

2) Rosta mandeln i en torr stekpanna.

 

3) Smält nougaten och chokladen över vattenbad.

 

4) Rör ner mandeln.

 

5) Fyll formarna med smeten.

 

6) Strö över tranbärspulver eller något annat vackert/gott som faller dig i smaken.

Voilà! Bon appétit!

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Fransk Clementintarte
|

Fransk Clementintarte

5 from 2 votes
Course: Baka, Efterrätter, Pajer, ReceptDifficulty: Medel
Portioner

8

stycken
Förberedelse

34

minutes
Tillagning

40

minutes

Ett underbart julrecept med clemetin och saffranstoner som kommer slå alla med häpnad. Både clementin och saffran är smaker som vi förknippar med julen men sällan använder vi dem ihop.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl special

  • 2 msk strösocker

  • 125 g kallt smör

  • 1 st äggula

  • Fyllning
  • Fyllning

  • 3 st ägg

  • 2 dl rörsocker

  • 2 st clementiner (eko)

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 msk vetemjöl special

  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

  • Kanderade clementinskivor
  • 3 st clementiner (eko)

  • 3 1/2 dl rörsocker

  • 1 1/2 dl vatten

  • 1 st kuvert saffran

Instruktioner

  • Deg
  • Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och kör snabbt till en deg.Tryck ut degen i en pajform, helst med av tagbar kant, ca 26 cm i diameteroch ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn), 180 (varmluft ugn).
  • Fyllning
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Skölj av clementinerna (om de är ekologiska, annars måste skrubbas i hett vatten). Riv skalet och pressa ur saften.
  • Blanda detta i äggsmeten och vispa ihop tillsammans med resten av ingredienserna. Häll fyllningen i formen. Grädda i ca 40 minuter eller tills fyllningen har ”stannat”.
  • Kanderade clementinskivor
  • Skölj av clementinerna (om de är ekologiska, annars måste skrubbas med hett vatten) och skär de i tunna rundlar.
  • Lägg socker, vatten och saffran i en liten kastrull och värm på medelvärme. Rör om tills sockrets lösts upp.
  • Lägg i clementinskivorna och koka upp. Låt sjuda i ca 20-30 minuter eller tills sockerlag har blivit sirapstjock och clementinerna är genomskinliga.Ringla sockerlag över kakan och fördela clementinskivorna på toppen.
  • Låt svalna och servera gärna med vispad grädde.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Lakritstryfflar
|
 
100 % EKOLOGISKA LAKRITSTRYFFLAR är oftast en bestående dessert på mina mysigaste Afternoon tea! Alltid lika uppskattad av gästerna. 😋
Passar helt perfekt även på dessertbordet på juletid! 👌😋❤️
25-30 stycken (lite olika hur stora eller små man vill ha dem)
Ingredienser
225 g mörk choklad av hög kvalité (eko, 70% kakaohalt)
1 1/4 dl vispgrädde (eko)
1 msk lakritspulver (eko)
25 g smör rumstempererat (eko)

Garnering:
3 msk Kakao
1 msk Lakritspulver (eko)
Gör såhär
Finhacka chokladen.
 
Koka upp grädde och lakritspulver i en liten kastrull. Lägg åt sidan och låt svalna en liten aning. Tillsätt chokladen och rör om försiktigt till en slät massa.
 
Klicka ner det rumstempererade smöret lite i taget, och rör försiktigt tills det blir slätt.
 
Häll över i en skål och låt kallna i kylen några timmar eller över natten.
 
Använd en liten sked och gör jämna fina bollar av smeten.
 
Garnering:
Blanda kakao och lakrits på ett fat och rulla bollarna i blandningen.
 
Voilà! Bon appétit! 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Madeleinekakor med Choklad
|

Här kommer receptet till goaste Chokladmadeleinekakor doppade i chokladganache och dekorerade med hackade pistaschnötter och hasselnötter. 😋


Ingredienser:

 
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl rörsocker
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1 dl vetemjöl special
  • 1/2 dl kakao av god kvalité
  • 75 g hackad mörk choklad (70% kakaohalt)
  • Chokladganache
  • 1 dl vispgrädde, 150 g mörk choklad, 25 g smör
  • 50 g hackade pistaschnötte, 50 g hackade hasselnötter
 


Gör så här:

 
  1. Smält smöret i en liten kastrull och låt det svalna.
  2. Vispa ägg, rörsocker, farinsocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
  3. Vispa i sirap och det smälta smöret.
  4. Sikta ner vetemjöl, salt, kakao och vispa ihop till en smidig smet.
  5. Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 210 grader (vanlig ugn), varmluft ugn på 185 grader.
  7. Vänd i smeten den hackade mörk chokladen och blanda väl.
  8. Fördela smeten i en smord madeleinekakplåt eller i madeleinesilikonformar,
  9. Grädda kakorna i ca 7 minuter i ugnen.
  10. Låt kakorna vila en liten stund i plåten. Sedan flytta dem till en galler så de får svalna ordentligt.
  11. Chokladganache:
  12. Koka upp vispgrädden i en liten kastrull och lägg den åt sidan.
  13. Lägg i den hackade chokladen och rör om försiktigt tills chokladen har smält helt och hållet.
  14. Klicka i smöret och rör om försiktigt tills smöret ha smält.
  15. Montering: doppa den raka sidan av kakan i ganachen och strö över hackade pistaschenötter eller hasselnötter.

Voilà! Bon appétit! 😋❤️

{"title":"Omdöme","size":"medium"}
Generositet
|
Den svaga novembersolen tittar blygsamt fram, lite då och då! ☀️ Det blåser friskt men det är fortfarande milt för att vara vinter! Ingenting är sig likt i år! 😉 Dagens ord är GENEROSITET! ❤️ Kärleken är som en vacker och mångfacetterad fågel som omfattar oss ALLA runt sina långa vingar! Kärleken är vårt största glädje men också vårt livs största sorg. Den är livet! l'amour c'est la vie!❤️ Jag har alltid trott på givande och tagande i mitt liv fast jag tycker mycket mer om att GE än TA! Att ge och vara generös värmer mitt hjärta på en mycket djupare plan. Att vara generös är som att öppna sitt hjärta och sina sinnen för andra människor utan att förvänta sig något för sin egen vinning! Den ska vara naturlig och äkta! Som Ni redan vet håller jag på med att skriva min första kokbok. Dagligen bakar jag och testar nya recept som ska vara i kokboken. Grannarna får smaka på mina bakverk ett par ggr i veckan något som uppskattas oerhört mycket både från min sida och även deras. De flesta har också smakat på mina maträtter under årens lopp. Jag får värdefulla feed back men också mycket kärlek i olika former. Idag fick jag världens vackraste tulpanbukett av grannarna som bor på 3 våningen! 🌷🌷🌷🌷❤️❤️❤️❤️ Vad kan man säga? What comes around, goes around! Karma är det rätta ordet enligt mig. Det vi ger ut, får vi tillbaka! Kärlek föder kärlek och hat föder hat! ❤️ Var rädd om er och varandra! ❤️🥰😘
Kålpudding
|

Brasan är på, ett rykande väldoftande te på soffbordet, feel good boken i handen , och det hörs en behaglig lugn klassisk musik i bakgrunden. Det känns som att linda in själen runt en mjuk filt av sammet och be den galopperande tiden att sakta ner. 📚🎼☕️🕯

Om det finns en rätt i världen som mitt ❤️✌️ben kommer aldrig säga nej till är det väl KÅLPUDDING! 😋❤️
Det är hans älsklingsrätt och han kan äta den hela året utan att tröttna! 😳😉
På vinterhalvåret använder jag gärna mycket kål av alla slag.
Otroligt nyttigt och gott!
Idag bjöd på denna klassiker men med min egen vändning!
Jag använder gärna höstäpplen i mina höst och vinter rätter!
Syran i höstäpplen lyfter upp smaken till en högre nivå och ger den lilla extra till en vanlig vardagsrätt! 😋

Ingredienser

600 g vitkål eller spetskål
4 syrliga höstäpplen (t .ex Ingrid Marie)
75 g smör
2 stora gula lökar
3/4 dl ättika, 12%
1 1/2 dl ljussirap
Salt och nymalen svart peppar

3 msk ströbröd
3 msk konc kalvfond
3 dl grädde
600 g blandfärs

Rårörda lingon: 250 g frusen lingon, 1/2 dl rörsocker

Gör såhär

Dela kålen i grova bitar. Dela äpplen i mindre bitar och skär även löken i tunna skivor.

 

Värm upp smöret i en stor stekpanna med högkant eller i en rymlig gryta och stek kål, äpple och lök en stund. Tillsätt ättika och sirap och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

 

Blanda ihop ströbröd, grädde, kalvfond i en skål och låt det stå och dra i ca 15 minuter tills blandningen har svällt. Blanda sedan ner färsen och salta och peppra.

I en ugnsfast form varva färsen med kålbladningen.

Avsluta med kålblandningen på toppen.

 

Grädda på 180 grader i ca 45 minuter.

Rårörda lingon: Blanda lingon med sockret i en liten kastrull och låt sockret smälta på låg värme. Den är klar när all socker har löst sig och lingonen har fortfarande sin vackra röda färg.

   

Servera till kålpuddingen!

   

Bästa dryck till den här klassikern är en kall och fräsch cider enligt mig men mitt ❤️✌️ben föredrar en kall öl i de flesta lägen! 😁

   

Voilà! Bon appétit! 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Madeleinekakor med Julkryddning
|

Vintersolen strålade generöst över staden och värmde upp kropp och själ! 😌 Känslan av tacksamhet fyllde mitt hjärta redan på morgonkvisten! 🙏❤️☀️☀️☀️☀️🍂🍁
Mina vackra och saftiga Saffran/apelsin Madeleinekakorna fick mycket varm uppmärksamhet! 😋Det gläder mig innerligt! 😃
Veckorna framtill julafton kommer jag lägga ut ett antal av mina beprövade favorit jul-recept och hoppas att ni blir inspirerade.
Det känns att vi i år mer än någonsin behöver krydda julen med extra kärlek och värme! ❤️
På tal om värmande kryddor bakade jag idag JULKRYDDADE
MADELEINEKAKOR med kanel och nymortlade kardemummakärnor! 😋😋 Supermysigt! ❤️ Doften av de ljuvliga julkryddorna spred en mysig julstämning i vårt bo. ❤️

Ingredienser

100 g smör

2 ägg

1 dl rörsocker

1 msk farinsocker eller Cassonade socker

1 tsk äkta vaniljsocker

1 msk flytande honung

1 krm salt

1 tsk malen kanel

1/2 tsk nymortlade kardemummakärnor

1 1/2 vetemjöl special

 

Madeleineformar

Madeleineformar

Gör såhär

Smält smöret i en liten kastrull och lägg åt sidan.

 

Vispa ägg, rörsocker, farinsocker, vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa i honung, och det smälta smöret.

Blanda torra ingredienserna och sikta in och vispa en liten stund.

Täck skålen med plastfolie och låt den stå i kylen i ca 30 minuter.

 

Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).

 

Fördela smeten i en smord madeleinebakplåt (eller av silikon).

 

Grädda kakorna i ca 7 minuter.

 

Låt kakorna vila i formen ett par minuter. Sen kan du flytta dem till gallret för att svalna.

 

Voilà! Bon appétit! 😋❤️

 

Bœuf bourguignon à la Sara
|

En regnig och blåsig novemberdag som påminner om den långa vintern som är på ingång.☔️💨

På kvällstimmarna brukar jag mysa framför en härligt sprakande brasa och njuter av flammornas lekfulla rörelser. Då fylls jag av en rofylld känsla inombords. Det hörs regnet och blåsten som piskar fönsterrutorna utanför och det är skönt att krypa upp i soffan i vintermörkret. ❤️

Höst och vintermånaderna är högtid för värmande soppor och grytor. Redan igår kväll planerade jag dagens smakrika rätt!

Bœuf bourgogne à la Sara! 😋❤️
En klassiker som man lagar lite efter smak och tycke.

Ingredienser

Ingredienser för 4 personer
1 kg högrev
150 g rökt sidfläsk
4 stora morötter
200 g champinjoner
8 små schalottenlökar
4 stora vitlöksklyftor
1 bouquet garni ( är en örtblandning som består av persilja , timjan, rosmarin, och lager inlindad i en remsa purjolök.
5 dl rött vin av god kvalité
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
1 kruka persilja (hälften används i bouquet garni och hälften för garnering)
Salt och peppar

Gör såhär

Skala, dela och skär morötterna på längden.

Värm upp en rimlig gryta.

Skär sidfläsk i små bitar och lägg i den uppvärmda grytan och fräs en liten stund.

Skala vitlök och lök och fräs i grytan tillsammans med fläskbitarna.

Dela högrev i lagom stora bitar och lägg även dem i grytan. Tillsätt 2 msk mjöl och rör om några minuter på medelvärme till köttbitarna får en fin yta.
Tillsätt röttvin, buljong och tomatpuré. Arrangera en fin Bouquet garni och lägg den i grytan.
Lägg i även morötterna och skivade champinjonerna.

Salta och peppra.

Koka upp grytan och strax efter sänk värmen till det lägsta. Låt grytan står på mycket låg värme över natten.

 

Garnera med hackad persilja strax innan serveringen.
Voilà! Bon appétit! 😋❤️🍂🍁☔️💨

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Rustik Äppelpaj
|

En ny vecka med massa mat-inspirationer och hopp! 😋❤️

Idag bjuder jag på en rustik äppelpaj!
En enkel och idealisk dessert på en regnig måndag! ☔️🍂🍁
Det finns många varianter på rustika äppelpajer! I Franrike har man oftast mandelkräm på pajskalet och sen lägger man tunna äppelskivor ovanpå. Jättegott men jag har bakat min egen variant med Cassonade (brunt rörsocker! Det finns på Ica Fokus) och kanel.

Det finns över 13 olika svenska äppelsorter! Jag är mycket förtjust i var och ett av dem men just till äppelefterrätter använder jag gärna Ingrid Marie. Smaken är frisk och syrlig med lite kryddig aroma. 😋

Ingredienser

Ingredienserna till pajskalet:

100 g smör (rumstempererat)

2 ägg

200 g vetemjöl special

80 g florsocker

70 g Maizena

50 g hackad hasselnötter

En nypa salt.


Ingredienserna till fyllningen:

3 stora äpplen av sorten Ingrid Marie

25 g smör

1 dl Cassonade socker

1 msk kanel

25 g hackade hasselnötter

Gör såhär

Vispa ihop smöret med äggen. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en smidig deg.

 

Forma degsmeten till en boll och lägg den på ett mjölat bakplåtspapper. Kavla ut degen och forma den till en rund form med 1 cm tjocklek.

Låt den vila i kylen i ca 45 minuter.

 

Under tiden kan du förberedda fyllningen.
Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva äpplena i tunna skivor. Blanda ihop sockret med kanelen.

Värm upp smöret i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med hälften av socker/kanel-blandningen i ca 5 minuter på medelvärme. Äppelskivorna ska bli karamelliserade. Låt fyllningen svalna en stund.

 


Ta ut pajskalet från kylen och strö en msk av socker/kanel-blandningen på pajskalet.
Täck pajskalet med de karamelliserade äppelskivorna men spara 5 cm av kanten för att du ska kunna vika inåt.
Strö resten av socker/kanel-blandningen och avsluta med hackade hasselnötter som du strör över fyllningen.
Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter.

Njuta av härligheten tillsammans med en skopa glass medans den är fortfarande varm!

   

Voilà! Bon appétit! 😋❤️🍎