Fransk Clementintarte
Portioner
8
styckenFörberedelse
34
minutesTillagning
40
minutesEtt underbart julrecept med clemetin och saffranstoner som kommer slå alla med häpnad. Både clementin och saffran är smaker som vi förknippar med julen men sällan använder vi dem ihop.
Ingredienser
3 dl vetemjöl special
2 msk strösocker
125 g kallt smör
1 st äggula
- Fyllning
Fyllning
3 st ägg
2 dl rörsocker
2 st clementiner (eko)
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl special
1/2 tsk äkta vaniljpulver
- Kanderade clementinskivor
3 st clementiner (eko)
3 1/2 dl rörsocker
1 1/2 dl vatten
1 st kuvert saffran
Instruktioner
- Deg
- Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och kör snabbt till en deg.Tryck ut degen i en pajform, helst med av tagbar kant, ca 26 cm i diameteroch ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn), 180 (varmluft ugn).
- Fyllning
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Skölj av clementinerna (om de är ekologiska, annars måste skrubbas i hett vatten). Riv skalet och pressa ur saften.
- Blanda detta i äggsmeten och vispa ihop tillsammans med resten av ingredienserna. Häll fyllningen i formen. Grädda i ca 40 minuter eller tills fyllningen har ”stannat”.
- Kanderade clementinskivor
- Skölj av clementinerna (om de är ekologiska, annars måste skrubbas med hett vatten) och skär de i tunna rundlar.
- Lägg socker, vatten och saffran i en liten kastrull och värm på medelvärme. Rör om tills sockrets lösts upp.
- Lägg i clementinskivorna och koka upp. Låt sjuda i ca 20-30 minuter eller tills sockerlag har blivit sirapstjock och clementinerna är genomskinliga.Ringla sockerlag över kakan och fördela clementinskivorna på toppen.
- Låt svalna och servera gärna med vispad grädde.
Testade du detta receptet?
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Lagade du det här receptet?
Like us on Facebook