Kålpudding

Brasan är på, ett rykande väldoftande te på soffbordet, feel good boken i handen , och det hörs en behaglig lugn klassisk musik i bakgrunden. Det känns som att linda in själen runt en mjuk filt av sammet och be den galopperande tiden att sakta ner. 📚🎼☕️🕯

Om det finns en rätt i världen som mitt ❤️✌️ben kommer aldrig säga nej till är det väl KÅLPUDDING! 😋❤️
Det är hans älsklingsrätt och han kan äta den hela året utan att tröttna! 😳😉
På vinterhalvåret använder jag gärna mycket kål av alla slag.
Otroligt nyttigt och gott!
Idag bjöd på denna klassiker men med min egen vändning!
Jag använder gärna höstäpplen i mina höst och vinter rätter!
Syran i höstäpplen lyfter upp smaken till en högre nivå och ger den lilla extra till en vanlig vardagsrätt! 😋

Ingredienser

600 g vitkål eller spetskål
4 syrliga höstäpplen (t .ex Ingrid Marie)
75 g smör
2 stora gula lökar
3/4 dl ättika, 12%
1 1/2 dl ljussirap
Salt och nymalen svart peppar

3 msk ströbröd
3 msk konc kalvfond
3 dl grädde
600 g blandfärs

Rårörda lingon: 250 g frusen lingon, 1/2 dl rörsocker

Gör såhär

Dela kålen i grova bitar. Dela äpplen i mindre bitar och skär även löken i tunna skivor.

 

Värm upp smöret i en stor stekpanna med högkant eller i en rymlig gryta och stek kål, äpple och lök en stund. Tillsätt ättika och sirap och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

 

Blanda ihop ströbröd, grädde, kalvfond i en skål och låt det stå och dra i ca 15 minuter tills blandningen har svällt. Blanda sedan ner färsen och salta och peppra.

I en ugnsfast form varva färsen med kålbladningen.

Avsluta med kålblandningen på toppen.

 

Grädda på 180 grader i ca 45 minuter.

Rårörda lingon: Blanda lingon med sockret i en liten kastrull och låt sockret smälta på låg värme. Den är klar när all socker har löst sig och lingonen har fortfarande sin vackra röda färg.

   

Servera till kålpuddingen!

   

Bästa dryck till den här klassikern är en kall och fräsch cider enligt mig men mitt ❤️✌️ben föredrar en kall öl i de flesta lägen! 😁

   

Voilà! Bon appétit! 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.