Rustik Äppelpaj

En ny vecka med massa mat-inspirationer och hopp! 😋❤️

Idag bjuder jag på en rustik äppelpaj!
En enkel och idealisk dessert på en regnig måndag! ☔️🍂🍁
Det finns många varianter på rustika äppelpajer! I Franrike har man oftast mandelkräm på pajskalet och sen lägger man tunna äppelskivor ovanpå. Jättegott men jag har bakat min egen variant med Cassonade (brunt rörsocker! Det finns på Ica Fokus) och kanel.

Det finns över 13 olika svenska äppelsorter! Jag är mycket förtjust i var och ett av dem men just till äppelefterrätter använder jag gärna Ingrid Marie. Smaken är frisk och syrlig med lite kryddig aroma. 😋

Ingredienser

Ingredienserna till pajskalet:

100 g smör (rumstempererat)

2 ägg

200 g vetemjöl special

80 g florsocker

70 g Maizena

50 g hackad hasselnötter

En nypa salt.


Ingredienserna till fyllningen:

3 stora äpplen av sorten Ingrid Marie

25 g smör

1 dl Cassonade socker

1 msk kanel

25 g hackade hasselnötter

Gör såhär

Vispa ihop smöret med äggen. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en smidig deg.

 

Forma degsmeten till en boll och lägg den på ett mjölat bakplåtspapper. Kavla ut degen och forma den till en rund form med 1 cm tjocklek.

Låt den vila i kylen i ca 45 minuter.

 

Under tiden kan du förberedda fyllningen.
Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva äpplena i tunna skivor. Blanda ihop sockret med kanelen.

Värm upp smöret i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med hälften av socker/kanel-blandningen i ca 5 minuter på medelvärme. Äppelskivorna ska bli karamelliserade. Låt fyllningen svalna en stund.

 


Ta ut pajskalet från kylen och strö en msk av socker/kanel-blandningen på pajskalet.
Täck pajskalet med de karamelliserade äppelskivorna men spara 5 cm av kanten för att du ska kunna vika inåt.
Strö resten av socker/kanel-blandningen och avsluta med hackade hasselnötter som du strör över fyllningen.
Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter.

Njuta av härligheten tillsammans med en skopa glass medans den är fortfarande varm!

   

Voilà! Bon appétit! 😋❤️🍎

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.