15
st15
minutes15
minutesDet är juletid nu och SAFFRAN står högst på inköpslistan! I mitt kök används saffran året runt med stort nöje!
Här kommer ett glutenfritt recept på SAFTIGA SAFFRANSKOKOS-KUBER!
Dessa ljuvliga KOKOSKUBER passar perfekt på julbordet och är älskade av både stora och små. 😋😋
125 g smör
1/4 dl glykos
1 1/4 dl rörsocker
1 krm vaniljpulver
2 st kuvert saffran
3 st ägg
200 g kokosflingor
Smör att smöra formarna
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
1
st2
minutesJULTIPS: SAFFRAN i Spit
Saffran för mig är inte enbart en julkrydda. Jag använder det året om! Min hemlighet är att jag marinerar min äkta saffran (från Iran såklart) i råsocker och god rom flera månader innan jul.
Den ger helt annan aroma, färg, smak och doft till mina bakverk. Även att bara göra det över ett eller flera dygn är bättre än att inte göra det alls.
Här bjuder jag er på mitt otroligt enkla recept.
1 g Saffran
1 tsk Rårörssocker
2 msk Rom
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
4
portioner15
minutes30
minutesHögtid för PUMPOR nu! Runt om i stan syns stora, oranga pumpor utanför affärer och portar som prydnad men personligen föredrar jag att laga goda rätter med dem.
Pumpor är hösten vackraste tillvaro enligt mig. De finns i olika vackra färger och former.
Alla är inte lika goda för att användas i matlagning. Mina favoriter är butternut och potimarron. Idag gjorde jag UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
POTIMARRON är en ganska liten pumpa med rätt hårt skal. Den har lite kastanj-smak vilket man kan förstärka genom att tillsätta kastanjer när man lagar till den. Pumpasoppa av POTIMARRON blir också fantastiskt god.
800 g Potimarron Pumpa
225 g vattenkastanjer i vatten (1 burk)
2 st stora höstäpplen, t ex Ingrid Marie
1 st stor rödlök
6 msk olivolja
2 msk couscous krydda (finns i välsorterade matbutiker)
3 msk honung
50 g hasselnötter, mandlar, pumpakärnor och russin
Salt och nymalen svartpeppar
Dekoration: koriander blad
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
4
servings15
minutes25
minutes1 st butternutpumpa i mellanstorlek
1 st röd lök
4 msk olivolja
1 msk smör
2 st stora morötter
2 cm ingefära
7 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong (1 msk buljong utspädd i 7 dl kokande vatten)
Till servering: persiljekräm, grovhackade valnötter , créme fraîches och krutonger
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
4
stycken20
minutes10
minutesHär kommer en magiskt god PANERAD TORSKRYGG MED SMAK AV HASSELNÖTTER OCH PARMESAN! En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
4 st torskfilér, ca 140 g á bit
3 msk olivolja
Havssalt och nymalen svartpeppar
50 g vetemjöl
50 g hasselnötsmjöl
50 g parmesan, finriven
50 g smör, rumstempererat
1 msk vallmofrön
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
6
stycken5
minutes1
minute
HUMMUS är alltid en favorit! Så himla gott att lägga en klick på råg liba bröd, dekorera med sesamfrön (helst i olika färger) och med några korianderblad. Om man vill ha en mer mättande variant, går det alldeles utmärkt att lägga några skivor avokado på hummus mackan och toppa med gröna Oliver och syrad rödlök.
Här har jag strött på sumak med olika färger (rosa och röd) och ringlat med god olivolja! Mums! SUMAK eller bärsumak är en upp till 3 meter hög buske med vita blomklasar och runda rosafärgade frukter. Man torkar och mal frukterna till pulver och använder som krydda. Den är syrlig med lätt salt ton. Den används för att sätta en fin syrlig smak på en mängd rätter bl a hummus.
380 g kikärter, färdigkokta
2 dl naturell yoghurt
1 st vitlöksklyfta
1 msk sesamolja (helst olja av rostade sesamfrön)
2 msk citronsaft
1 msk spiskummin
1/2 kruka koriander
1 tsk salt och nymalen svartpeppar
Dekoration: paprikapulver eller sumak, sesamfrön i olika färger och olivolja
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
8
portioner30
minutes10
minutesSex ingredienser kan man göra en paj på! För hur god den är kan det vara svårt att tro att den är så superenkel. Denna fräscha MANDEL/VINBÄRSKAKA är jag stolt att dela med er!
Kakan serveras med fördel med en frisk och krämig créme fraîche smaksatt med honung och citronskal eller apelsinskal!
300 g mandelmassa
3 st ägg
2 dl röda vinbär
2 dl créme fraîche
1/2 msk honung
1 st citron eller apelsin, rivet skal
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
En mycket enkel och god basilikakräm att använda i din pastasallad, ha på en surdegsmacka eller blanda med mozzarella, avokado och tomat.
Framförallt rekommenderar jag att lägga denna blandning på en rå laxbit innan den stoppas in i ugnen. Den smakar otroligt gott!
4
st5
minutes5
minutesEnkel basilikakräm som passar perfekt som tillbehör!
25 g pinjenötter
1 st kruka basilika
2 st stora vitlökar
2 krm cayennepeppar
0,5 dl olivolja
15 gr parmesanost
1 krm salt och peppar
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både nyttigt och gott och i denna kan du med fördel blanda olika sorters betor. Följ receptet eller titta på steg för steg videon för att se hur du tillagar denna nyttiga och goda sallad.
Visste du att rödbetor är kulturväxter och att de har odlats i tusentals år. De härstammar från den vilt växande strandbetan (som också är ursprunget till mangold) som finns vid Medelhavet. Guldbetor och polkabetor är nära besläktade med rödbetor. Polkabetor har en fantastisk färg och påminner, precis som namnet säger, om polkagrisar.
4
st15
minutes25
minutesJag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både nyttigt och gott och i denna kan du med fördel blanda olika sorters betor.
12 st Betor - rödbetor, gulbetor eller polkabetor
150 gr grönmögelost
1 dl valnötter, grovhackade
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
färsk oregano eller mynta
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket om att göra rustika pajer. Självklart kan jordgubbar bytas mot vilka bär som helst.
Jag använder hasselnötsmjöl för att det ger skalet en väldigt god smak, men det går lika bra att använda mandelmjöl. För att göra hasselnötsmjöl mals hasselnötter (du kan göra det själv). Mjölet är helt glutenfritt och har en mycket len nötsmak och passar därför perfekt i kakor, pajer och andra bakverk och efterrätter. Vill du ha en nötigare smak på dina deger så byter du ut en del vanligt mjöl mot hasselnötsmjöl.
6
portioner20
minutes15
minutes50 g smör
1 st ägg
2 dl mjöl
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 msk hasselnötsmjöl
200 g jordgubbar
2 msk rörsocker
5 blad mynta
1 krm salt
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Like us on Facebook