Kategorier
Saffranskokoskuber
|

Saffranskokoskuber

5 from 1 vote
Difficulty: lätt
Antal

15

st
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

15

minutes

Det är juletid nu och SAFFRAN står högst på inköpslistan! I mitt kök används saffran året runt med stort nöje!
Här kommer ett glutenfritt recept på SAFTIGA SAFFRANSKOKOS-KUBER!
Dessa ljuvliga KOKOSKUBER passar perfekt på julbordet och är älskade av både stora och små. 😋😋

Ingredienser

  • 125 g smör

  • 1/4 dl glykos

  • 1 1/4 dl rörsocker

  • 1 krm vaniljpulver

  • 2 st kuvert saffran

  • 3 st ägg

  • 200 g kokosflingor

  • Smör att smöra formarna

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret med glykos och häll i sockret. Koka 5-10 minuter under omrörning tills blandingen har fått lite färg.
  • Blanda kokosflingor med vaniljpulver och saffran samt tillsätt äggen. Blanda väl.
  • Häll sockerlagen i kokossmeten och rör ihop.
  • Smöra en silikonform i kubformar och fyll formarna med smeten.
  • Grädda i ca 10-15 minuter eller tills kakorna har fått gyllene färg i mitten av ugnen. L
  • Låt svalna innan ni stjälper upp kakorna.

Saras Notis

  • Om ni inte har silikonformar, kan ni klicka ut smeten på bakplåtspapper i form av fina toppar.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Marinera Saffran i Rom
|

Marinera saffran i rom

5 from 1 vote
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Kakor, ReceptDifficulty: lätt
Antal

1

st
Förberedelse

2

minutes

JULTIPS: SAFFRAN i Spit
Saffran för mig är inte enbart en julkrydda. Jag använder det året om! Min hemlighet är att jag marinerar min äkta saffran (från Iran såklart) i råsocker och god rom flera månader innan jul.

Den ger helt annan aroma, färg, smak och doft till mina bakverk. Även att bara göra det över ett eller flera dygn är bättre än att inte göra det alls.

Här bjuder jag er på mitt otroligt enkla recept.

Ingredienser

  • 1 g Saffran

  • 1 tsk Rårörssocker

  • 2 msk Rom

Instruktioner

  • Lägg 1 g saffran, helst hel, i en ren liten glasburk.
  • Häll på 2 msk rom
  • Häll i 1 dryg tsk rörsocker
  • Låt stå i minst 24 timmar men gärna i flera veckor! Använd sedan i dina bakverk precis som vanligt!

Saras Notis

  • Det funkar lika bra med Konjak!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
|

Ugnsrostad Pumpa med Kastanj

5 from 1 vote
Difficulty: lätt
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minutes
Tillagningstid

30

minutes

Högtid för PUMPOR nu! Runt om i stan syns stora, oranga pumpor utanför affärer och portar som prydnad men personligen föredrar jag att laga goda rätter med dem.
Pumpor är hösten vackraste tillvaro enligt mig. De finns i olika vackra färger och former.
Alla är inte lika goda för att användas i matlagning. Mina favoriter är butternut och potimarron. Idag gjorde jag UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.

POTIMARRON är en ganska liten pumpa med rätt hårt skal. Den har lite kastanj-smak vilket man kan förstärka genom att tillsätta kastanjer när man lagar till den. Pumpasoppa av POTIMARRON blir också fantastiskt god.

Ingredienser

  • 800 g Potimarron Pumpa

  • 225 g vattenkastanjer i vatten (1 burk)

  • 2 st stora höstäpplen, t ex Ingrid Marie

  • 1 st stor rödlök

  • 6 msk olivolja

  • 2 msk couscous krydda (finns i välsorterade matbutiker)

  • 3 msk honung

  • 50 g hasselnötter, mandlar, pumpakärnor och russin

  • Salt och nymalen svartpeppar

  • Dekoration: koriander blad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°.
  • Tvätta av pumpan ordentligt och skär den i mitten samt ta bort kärnhuset och frön. Skär varje halva i 4-5 cm klyftor.
  • Tvätta av äpplen och skär bort kärnhuset och dela dem i 4 cm klyftor.
  • Skala och skär löken i 2 cm skivor. Häll av kastanjvattnet.
  • ägg puman, äpplen, löken och kastanj i en ugnsfast form och krydda med couscous krydda och häll över olivolja samt ringla honung. Salta och peppra.
  • Tillsätt nötterna, frön och russin och blanda väl så alla ingredienser får kryddorna och oljan runt om. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
  • Dekorera med koriander eller persilja blad.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Pumpasoppa
|

Pumpasoppa

4 from 3 votes
Difficulty: lätt
Portioner

4

servings
Förberedelse

15

minutes
Tillagning

25

minutes

Ingredienser

  • 1 st butternutpumpa i mellanstorlek

  • 1 st röd lök

  • 4 msk olivolja

  • 1 msk smör

  • 2 st stora morötter

  • 2 cm ingefära

  • 7 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong (1 msk buljong utspädd i 7 dl kokande vatten)

  • Till servering: persiljekräm, grovhackade valnötter , créme fraîches och krutonger

Instruktioner

  • Skala butterhet och ta bort kärnhuset och fröna samt dela den i små tärningar. Skala morötterna och ingefära och skär även dessa i små bitar . Skala och finhacka löken.
  • Värm upp en rymlig gryta och fräs löken i olivolja och smör på medelvärme i ett par minuter utan att den får färg. Tillsätt morot, pumpa och ingefära. Fräs ihop i 5 minuter. Häll i buljongen och låt sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Persiljekräm: 4-5 persiljestjälkar, 1 stor vitlöksklyfta, 6 msk olivolja, salt och peppar.
    Gör så här: Mixa ihop alla ingredienser till en ganska lös konsistens.
  • Servera soppan i vackra soppskålar. Droppa persiljekrämen över och strö över grovhackade valnötter eller rostade pumpafrön. Créme fraîches och krutongen kan serveras vid sidan om.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
|

Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter

5 from 2 votes
Course: Huvudrätter, ReceptDifficulty: lätt
Portioner

4

stycken
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

10

minutes

Här kommer en magiskt god PANERAD TORSKRYGG MED SMAK AV HASSELNÖTTER OCH PARMESAN! En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt! 😋

Ingredienser

  • 4 st torskfilér, ca 140 g á bit

  • 3 msk olivolja

  • Havssalt och nymalen svartpeppar

  • Panering
  • 50 g vetemjöl

  • 50 g hasselnötsmjöl

  • 50 g parmesan, finriven

  • 50 g smör, rumstempererat

  • 1 msk vallmofrön

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda ihop alla ingredienser till paneringen till en smulig konsistens.
    Lägg torskrygg bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper eller i en smord ugnsfast form. Salta och peppra och ringla över olivoljan. Fördela den smul-blandningen på varje fiskbit så de täcks ordentligt
  • Grädda torsken i ca 10 minuter. Stick en provsticka i fisken (tjockaste delen) och dra ut stickan och lägg den direkt på handleden. Om den är varm då är fisken klar.
  • Koka färskpasta enligt anvisningen på paketet och strö över riven parmesan och servera tillsammans med den panerade fisken!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Hummus
|

Hummus

5 from 3 votes
Difficulty: lätt
Portioner

6

stycken
Förberedelse

5

minutes
Tillagning

1

minute


HUMMUS är alltid en favorit! Så himla gott att lägga en klick på råg liba bröd, dekorera med sesamfrön (helst i olika färger) och med några korianderblad. Om man vill ha en mer mättande variant, går det alldeles utmärkt att lägga några skivor avokado på hummus mackan och toppa med gröna Oliver och syrad rödlök.

Här har jag strött på sumak med olika färger (rosa och röd) och ringlat med god olivolja! Mums! SUMAK eller bärsumak är en upp till 3 meter hög buske med vita blomklasar och runda rosafärgade frukter. Man torkar och mal frukterna till pulver och använder som krydda. Den är syrlig med lätt salt ton. Den används för att sätta en fin syrlig smak på en mängd rätter bl a hummus.

Ingredienser

  • 380 g kikärter, färdigkokta

  • 2 dl naturell yoghurt

  • 1 st vitlöksklyfta

  • 1 msk sesamolja (helst olja av rostade sesamfrön)

  • 2 msk citronsaft

  • 1 msk spiskummin

  • 1/2 kruka koriander

  • 1 tsk salt och nymalen svartpeppar

  • Dekoration: paprikapulver eller sumak, sesamfrön i olika färger och olivolja

Instruktioner

  • Mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg hummusen i ett vackert fat och dekorera med sesamfrön, sumak eller paprikapulver samt ringla över olivolja.

Saras Notis

  • Det går jättebra att byta ut koriander med persilja!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Mandel- och Vinbärskaka
|

MANDEL- OCH VINBÄRSKAKA

5 from 2 votes
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Glutenfritt, ReceptDifficulty: lätt
Portioner

8

portioner
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagning

10

minutes

Sex ingredienser kan man göra en paj på! För hur god den är kan det vara svårt att tro att den är så superenkel. Denna fräscha MANDEL/VINBÄRSKAKA är jag stolt att dela med er!

Kakan serveras med fördel med en frisk och krämig créme fraîche smaksatt med honung och citronskal eller apelsinskal!

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa

  • 3 st ägg

  • 2 dl röda vinbär

  • 2 dl créme fraîche

  • 1/2 msk honung

  • 1 st citron eller apelsin, rivet skal

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Riv mandelmassan. Vispa ner äggen ett i taget. Häll smeten i en smord och bröad form(20 cm) med löstagbar botten. Strö över bären. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  • Vispa créme fraîchen hårt. Rör ner honung och rivet citronskal. Sikta lite florsocker över kakan och servera med créme fraîchen.

    Voilà!

Saras Notis

  • Naturligtvis kan man ersätta röda vinbär med säsongens andra bär. Kakan blir lika god och fräsch! 😋😋😋

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Basilikakräm
|

En mycket enkel och god basilikakräm att använda i din pastasallad, ha på en surdegsmacka eller blanda med mozzarella, avokado och tomat.

Framförallt rekommenderar jag att lägga denna blandning på en rå laxbit innan den stoppas in i ugnen. Den smakar otroligt gott!

Basilikakräm

5 from 1 vote
Course: Uncategorized
Portioner

4

st
Förberedelse

5

minutes
Tillagning

5

minutes

Enkel basilikakräm som passar perfekt som tillbehör!

Ingredienser

  • 25 g pinjenötter

  • 1 st kruka basilika

  • 2 st stora vitlökar

  • 2 krm cayennepeppar

  • 0,5 dl olivolja

  • 15 gr parmesanost

  • 1 krm salt och peppar

Instruktioner

  • Lägg basilikan i en mixer tillsammans med vitlökarna och pinjenötterna. Mixa ordentligt
  • Häll i parmesan och cayennepeppar, salt och peppar och olivolja och mixa tills krämen är slät.
  • Använd direkt eller häll upp i en burk.

Receptvideo

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Betor med Blåmögelost och Valnötter
|

Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både nyttigt och gott och i denna kan du med fördel blanda olika sorters betor. Följ receptet eller titta på steg för steg videon för att se hur du tillagar denna nyttiga och goda sallad.

Visste du att rödbetor är kulturväxter och att de har odlats i tusentals år. De härstammar från den vilt växande strandbetan (som också är ursprunget till mangold) som finns vid Medelhavet. Guldbetor och polkabetor är nära besläktade med rödbetor. Polkabetor har en fantastisk färg och påminner, precis som namnet säger, om polkagrisar.

Betor med Blåmögelost och Valnötter

5 from 1 vote
Course: Förrätt, Plockmat, Recept, Sallader och tillbehör, vegetarisktDifficulty: lätt
Portioner

4

st
Förberedelsetid

15

minutes
Tillagningstid

25

minutes

Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både nyttigt och gott och i denna kan du med fördel blanda olika sorters betor.

Ingredienser

  • 12 st Betor - rödbetor, gulbetor eller polkabetor

  • 150 gr grönmögelost

  • 1 dl valnötter, grovhackade

  • 2 msk flytande honung

  • 1 msk olivolja

  • salt och nymalen svartpeppar

  • färsk oregano eller mynta

Instruktioner

  • Koka och skala betorna med ca 1 msk salt per liter vatten. Koka dem mjuka 15-20 minuter beroende på storleken. Prova med sticka om de är färdiga. Dela dem sedan i mindre bitar och lägg på ett vackert fat.
  • Smula osten över och strö över valnötter. Ringla över honung och olivolja. Salta och peppra. Avsluta med några oregano- eller myntablad.

Receptvideo

Saras Notis

  • Servera direkt medan betorna är varma så att osten börjar smälta över dem. Perfekt som en lättare lunch om du servera den tillsammans med en bit fisk eller kött. Annars passar den utmärkt som tillbehör till kvällens middag.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Rustik Jordgubbspaj
|

Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ 🍓😋☀. Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket om att göra rustika pajer. Självklart kan jordgubbar bytas mot vilka bär som helst.

Jag använder hasselnötsmjöl för att det ger skalet en väldigt god smak, men det går lika bra att använda mandelmjöl. För att göra hasselnötsmjöl mals hasselnötter (du kan göra det själv). Mjölet är helt glutenfritt och har en mycket len nötsmak och passar därför perfekt i kakor, pajer och andra bakverk och efterrätter. Vill du ha en nötigare smak på dina deger så byter du ut en del vanligt mjöl mot hasselnötsmjöl.

Rustik jordgubbspaj

5 from 1 vote
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Pajer, ReceptDifficulty: lätt
Portioner

6

portioner
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

15

minutes

Ingredienser

  • 50 g smör

  • 1 st ägg

  • 2 dl mjöl

  • 2 msk florsocker

  • 2 msk maizena

  • 1 msk hasselnötsmjöl

  • 200 g jordgubbar

  • 2 msk rörsocker

  • 5 blad mynta

  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Sätt upp ugnen på 180 grader.
  • Blanda smör och ägg i en mixer. Blanda i mjöl, florsocker, maizena, hasselnötsmjöl och salt tills det blir en jämn deg. Kavla ut pajdegen i en cirkel på ett bakplåtspapper.
  • Skiva jordgubbarna och lägg dem tätt på degen, lämna 2 cm i kanten fri från jordgubbar.
  • Vik upp kanterna på degen så de täcker hela kanten. Strö rörsocker över.
  • Grädda i ugnen i 14-18 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Garnera pajen med myntablad. Bon appétit!

Receptvideo

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

1 2 3 9