Hummus
6
stycken5
minutes1
minute
HUMMUS är alltid en favorit! Så himla gott att lägga en klick på råg liba bröd, dekorera med sesamfrön (helst i olika färger) och med några korianderblad. Om man vill ha en mer mättande variant, går det alldeles utmärkt att lägga några skivor avokado på hummus mackan och toppa med gröna Oliver och syrad rödlök.
Här har jag strött på sumak med olika färger (rosa och röd) och ringlat med god olivolja! Mums! SUMAK eller bärsumak är en upp till 3 meter hög buske med vita blomklasar och runda rosafärgade frukter. Man torkar och mal frukterna till pulver och använder som krydda. Den är syrlig med lätt salt ton. Den används för att sätta en fin syrlig smak på en mängd rätter bl a hummus.
Ingredienser
380 g kikärter, färdigkokta
2 dl naturell yoghurt
1 st vitlöksklyfta
1 msk sesamolja (helst olja av rostade sesamfrön)
2 msk citronsaft
1 msk spiskummin
1/2 kruka koriander
1 tsk salt och nymalen svartpeppar
Dekoration: paprikapulver eller sumak, sesamfrön i olika färger och olivolja
Instruktioner
- Mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg hummusen i ett vackert fat och dekorera med sesamfrön, sumak eller paprikapulver samt ringla över olivolja.
Saras Notis
- Det går jättebra att byta ut koriander med persilja!
Testade du detta receptet?
Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott
Lagade du det här receptet?
Like us on Facebook