Tarte Tatin Express

Tarte Tatin Express

5 from 1 vote
Difficulty: medel
Portioner

6

portioner
Förberedelse

45

minutes
Tillagning

45

minutes

En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.

Vanligtvis karamelliserar man frukter eller bär med socker och smör och sen placera man en pajdeg ovanför fyllningen innan den bakas i ugnen. I stället för en pajdeg gjorde jag en kaksmet eller tårtbotten.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 1 krm äkta vaniljpulver

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk bikarbonat

  • 1 1/2 dl ljust rörsocker

  • 100 g smält smör

  • 2 st 2 st stora ägg

  • 1 st citron, skal

  • 1 1/2 dl grekisk yoghurt

  • 2 msk jordgubbssylt

  • 400 g bär - hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär

Instruktioner

  • Sätt upp ugnen på 180 grader.
    Värm upp jordgubbsmarmeladen i några minuter på lågvärme. Lägg i alla bär och blanda väl. stäng av värmen.
  • Vispa ägg, socker, citronzest och vaniljpulver pösigt och vitt. Smält smöret och häll i äggsmeten tillsammans med yoghurt. Blanda väl!
  • Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten lite i taget. Blanda väl! Inga klumpar!
  • Täck en springform med avtagbara kanter (22-23 dm)med bakplåtspapper. Fördela bärblandningen på botten av formen och häll kaksmeten över så den täcker bären ordentligt och jämna till med hjälp av en slickepott.
  • Grädda i ugnen i 45-50 minuter. kontrollera med en provsticka så att kakan är genomgräddad i mitten.
  • Ta ut kakan och låt den svalna ordentligt i ca 30 minuter. Lägg ett fat över kakan och vänd den upp och ner så att botten på kakan hamnar överst. Ta bort ringen runt springformen och avlägsna försiktigt springformens botten och bakplåtspappret.
  • Garnera kakan med röd vinbär och strö florsocker över.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Vädergudarna är på gott humör skänker oss de varmaste solstrålarna. På sommarmånaderna kan jag inte få nog av sommarbär och färska grönsaker/frukter och örtkryddor etc!
Då leker LIVET glatt i mitt kök! 🍓🍅🍒🍑🥒🍆🌽

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.