Fransk päronpaj med pistasch och mandel

En skön och härligt vinterdag med svaga, blyga solstrålar! 🌥Jag tog en frisk promenad till min tandläkare imorse och som tack bjöd jag henne på den här ljuvliga FRANSKA PÄRONPAJEN MED PISTASCH OCH MANDEL. I dessa märkliga tider behöver vi alla uppmuntran och uppskattning av alla slag! 🥰❤️

Att använda mandelmjöl och mandelmassa i franska bakverk är inger ovanligt utan tvärtom. I Frankrike kallades för Frangipane då när man gör en blandning av mandel, socker och ägg alltså man gör en Mandelkräm helt enkelt. Här har jag använt en god mandelmassa med hög mandelhalt. Den här pajen är både vacker med sina ”solfjädrar” och mycket god med sin ljuvliga mandelsmak.

Den passar perfekt som dessert tillsammans med ett glas fint balanserat sauternesvin med smak av aprikoser, honung, mandelmassa och god sötma.

Den här pajen är ingen snabb paj som man slänger ihop utan den ska göras när man har tid och lust. Jag bakar den ett par ggr om året då när längtan slår till! ❤️

Ingredienser

PAJDEG

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl special

2 msk strösocker

1 kallt ägg

FYLLNING

3 stora fasta päron

1 dl strösocker

7 dl vatten

200 g mandelmassa av god kvalité

100 g rumstempererat smör

4 ägg

2 msk vetemjöl special

1 dl pistaschnötter

1 dl mandelflarn

1 dl aprikosmarmelad


Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i små tärningar och blanda snabbt ihop med mjöl och socker. Tillsätt ägget. Forma degen till en rund och platt form och plasta på och låt den vila 1 timme i kylen. Kavla ut degen mellan 2 ark av plastfolie och flytta den till pajformen, ca 24 cm i diameter.

 

Fodra formen med degen. Nagga botten med en gaffel och sätt in formen i frysen i 1 timme.Ta ut formen ur frysen och grädda i ca 10-15 minuter.Låt pajskalet svalna en stund.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

 

FYLLNING

Skala päronen.

koka upp socker och vatten. Lägg i päronen och sjud i ca 5 minuter. Låt svalna. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.

Rör ner smöret. Tillsätt äggen ett i taget och vänd i mjölet.

Häll upp smeten i pajskalet. Skär päronen i halvor och sedan i solfjädrar och lägg dem på pajen. Strö över pistaschnötter och mandelflarn och baka i 175 grader i ca 45-50 minuter. Smält aprikosmarmeladen och pensla pajen med marmeladen medan pajen är varm.

Voilà ! Bon appétit! 😋❤️🍐

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.