Aprikospaj med mandelbotten och mandelkräm!
Ingredienser till mandelbotten:
200 g vetemjöl special, 120 g smör (rumstempererat), 75 g florsocker, 2 ägg, 25 g mandelmjöl, 1 krm salt, 1 krm vaniljpulver.
Ingredienser till mandelkräm:
100 g smör (rumstempererat), 100 g florsocker, 100 g mandelmjöl, 2 ägg, 10 g vetemjöl special, 10 g rhum, 1 krm salt,
4 stora, fasta aprikoser, 50 g mandelflarn.
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 155 grader).
Gör så här: (mandelbotten)
Vispa ihop smöret med florsockret. Lägg i äggen, ett ägg i taget och blanda väl. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, salt och vaniljpulver i blandningen. Blanda till en smidig och homogen smet! Lägg den i en pajform och jämna till. Låt den vila i kylen en stund medan du förbereder mandelkrämen.
Gör så här: (mandelkräm)
Vispa smör och florsocker smidigt. Blanda i ägg, ett i taget. Tillsätt resten av ingredienserna till en homogen kräm.
Skeda över mandelkrämen ovanpå mandelbotten och jämna till.
Skölj av och dela aprikoserna i mitten, ta ut kärnan. Lägg och tryck ner aprikoshalvorna mjukt med runda sidan uppåt.
Strö över mandelflarn och grädda ca 45 eller tills pajen har fått en vacker gyllenfärg.
Voilà! Bon appétit!