Rabarberkaka med Kardemumma

Det känns att sommaren är vid ingången med alla sina härliga naturgåvor. Vid det här tiden av året kan jag inte få nog av de finaste rabarberna! 😋


De är som bäst just nu! Solen har varit generöst med sina vackra, värmande strålar i år så rabarber-stjälkarna smakar extra goda nu. Sist bjöd jag på rabarbermuffinsar med härlig smak av saffran och vitchoklad men idag blir det rabarberkaka smaksatt med nymortlade kardemummakärnor och vallmo.

Ingredienser

500 g rabarber 

200 g socker

160 g vetemjöl special 

1 tsk bakpulver

1/2 tsk äkta vaniljsocker

2 tsk nymortlade kardemummakärnor

2 msk vallmo 

1 nypa salt

100 g smält smör

1 msk potatismjöl (för att röra om med rabarber)

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret; tillsätt mjölken och ljumma till fingervarmt, 37 grader. Tillsätt saffranet och låt att dra i 10 minuter.  


Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 155 grader). Vispa ägg , socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och låt det svalna och häll det i äggvispet.


Skölj av rabarbern och skala bort det tunna yttre skiktet på rabarber-stjälkarna och dela dem i 2 cm bitar. Blanda rabarberbitarna med 1 msk potatismjöl och rör om.


Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd sedan i ägg/smör blandningen. Blanda ordentligt! (Inga klumpar).

Smöra och bröa en springform, i 20 diameter. Häll smeten i formen och stoppa ner rabarberbitarna i.


Grädda kakan i 35 minuter. Kontrollera med en provsticka så du kan se om kakan är genomgräddad i mitten. Den ska också ha en vacker gyllenbrun yta. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.


Njut av den i solsken tillsammans med klick vaniljglass eller lättvispad grädde!

Voilà, bon appétit 😋☀️🤗

 

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.