Saffransbutterkaka med Cointreau

Idag är det självaste Nobeldagen!
Av förklarliga skäl lyser den traditionella Nobelfesten med sin
frånvaro i år. Personligen är jag mycket intresserad av Nobelmeny och upplever hela festligheten oerhört inspirerande på många sätt.

Inget att deppa sig för! Livet är oförutsägbart och ständigt i förändring! Allt kan hända! En sak är säker: allt kommer att bli bra till slut! 😃❤️

   

Jag kavlade upp armarna och bakade en saftig och len SAFFRANSBUTTERKAKA SPETSAD MED COINTREAU i stället för att bänka mig framför tvn.

Ingredienser

50 g jäst för söta bakverk
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 rörsocker
2 kuvert saffran
2 msk cointreau
15 dl vetemjöl special
En nya salt

Fyllning
250 g mandelmassa
25 g smält smör, avsvalnat
1 kuvert saffran

Till pensling
1 hela ägg och en äggula

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret; tillsätt mjölken och ljumma till fingervarmt, 37 grader. Tillsätt saffranet och låt att dra i 10 minuter.

   

Rör ut gästen i mjölkblandningen.
Blanda ner socker, salt, och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidigt med hjälp av en köksmaskin.
Ställ bunken på varm och dragfri plats för att jäsa i 45 minuter.

Riv mandelmassan och tillsätt saffran samt det smälta och avsvalnat smöret. Rör ut till en bredbar smet.
Smörj 2 runda bakformar med avtagbar kant , cirka 18-20 cm.

Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta.
Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar.
Skär upp rullarna i 3 cm bereda rullbitar.

Packa ihop bullarna i formarna och ställa att jäsa under en bakduk i 30 minuter.

   

Värm upp ugnen på 200 grader.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda i 25 minuter.

Låt kakorna svalna under duk.

   

Njut av kakan till en kopp te/kaffe när den har svalnat!
Voilà! Bon appétit! 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.