Smakrik vegetarisk auberginepaj

Nu har vi haft några dagar av svensk sommar då på en och samma dag får vi uppleva både regn, sol, vind till och från! ⛈🌦🌧🌬☀️ Det kan vara behövligt efter förra veckans mycket extremt varma dagar! Omväxling i all ära! Ibland känner jag att mitt val av dagens rätter går efter vädergudarnas val på väder! Galet, lekfullt och varierat! Ibland helt otippat! 🤪🤓😛 Därför är jag extra road av både salta och söta pajer! Det finns otaliga paj-sorter. Det är ju bara sätta igång fantasin och kolla vad du har i kylen eller vad säsongen bjuder på!

   

Idag skapade jag denna helt otroligt smakrika, vegetariska pajen! Det tar en stund men ack så gott det blev! 😋😋😋

Ingredienser
2 medelstora auberginer
2 medelstora schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré, i burk krossade tomater
1 tsk muscovadosocker
Några droppar tabasco eller 1/2 tsk chiliflingor
1/2 dl vit vin eller 1 msk citronsaft
2 grenar av rosmarin
2 grenar timjan
salt, nymalen svartpeppar,
olivolja
100 g riven parmesan.
Gör såhär:

Gör pajskal! Det behövs:

2 dl vetemjöl special, 1 dl grahamsmjöl, 1/2 tsk salt, 125 gr kylskåpskallt smör, 1 msk kallt vatten eller ett kylskåpskallt ägg.

   

Fyllning:

En tomatsås, riven parmesan och överst aubergine skivor.

 


Tomatsås :
värm upp pannan och häll i 2 msk olivolja . Finhacka både schalottenlöken och vitlöken och svetta några minuter utan att löken får färg. Tillsätt tomatpurén, krossade tomater, muscovadosocker, vitt vin, citronsaft och alla kryddor. Låt det puttra på medelvärme tills all vatten har dunstat! Viktigt! Vi vill INTE ha någon rinnig soppa tvärtom den ska få en ganska fast konsistensen.

Under tiden då tomatsåsen puttrar fint i sin egen takt, skiva auberginerna i 1/2 cm rundlar. Salta skivorna och låt dem att stå i 10 min. Torka av det bittra vätskan som har kommit ur abergine skivorna med hushållspapper. Värm upp ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll generöst med olivolja och lägg aubergine skivorna på. De ska vara i ugnen bara 10 minuter och blir halv mjuka utan att ta färg.

Montering:
Fyll den förgräddade pajskalet med den fasta tomatsåsen. Strö över den rivna parmesan osten och överst ska vara de halvfärdiga aubergine skivorna. Lägg några rosmarin blad överst.
Grädda aubergine pajen i 30 min i 175 grader eller tills auberginen skivorna har fått fin gyllene färg!

Servera gärna tillsammans med en fräsch grön sallad!

 

Voilà!

 

Bon appétit 😋😋🤗☀️☀️🍆🍅🧅🧄🌶

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.