Saffranskaka med Toscatäcke

Jag hoppas att Ni alla har haft en mysig och fröjdefull jul fylld av kärlek, värme och glädje tillsammans med Era nära och kära. Förhoppningsvis har ni ätit , druckit gott och haft roligt trots en milt sagt annorlunda jul.

Jag hade en del julmat-beställningar till äldre stamkunder som brukar beställa sina jul favoriträtter hos mig på varje jul. Det blev en hel del saftiga köttbollar, Jansson frestelse, västerbottenpajer, ansjovispajer, grönkålspajer, brysselkålsallad, och sist men inte minst saffranskaka med toscatäcke.

Saffranskaka med Toscatäcke

5 from 1 vote
Course: Baka, Efterrätter, Högtider, ReceptDifficulty: Medium
Portioner

8

portioner
Förberedelsetid

20

minutes
Tillagning

40

minutes

Självklart finns det många varianter på saffranskaka men jag har testat en hel del och detta recept är mitt absolut bästa som ger en extra saftig saffranskaka som blir ännu godare dagen därpå.

Min hemlighet är att jag väljer att ha både apelsinsaft och apelsin zest (alternativ mandarinsaft och zest) i smeten. Dessutom marinerar jag saffranet (2 kuvert) i Grand Marnier (Cognaclikör med apelsinsmak), tillsammans med 2 tsk råsocker.
En viktig punkt i nästa alla saftiga kakor är att man får blanda mjölet försiktigt och lite i taget så luften inte går ur smeten.

Ingredienser

  • 1 st apelsin ; saft och skal

  • 3 st ägg

  • 175 g smör rumstempererat

  • 175 g vetemjöl special

  • 160 g rörsocker

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

  • Toscatäcke
  • 1 dl pekannötter

  • 1 dl hasselnötter alternativ pistaschnötter

  • 1 dl skalade hela mandel

  • 100 g smör

  • 1 dl rörsocker alternativ muscovadosocker

  • 2 msk glykos

Instruktioner

  • sätt ugnen på 180 grader.
  • Börja med saffranet! Stöt saffranet i en mortel med 2 tsk rörsocker och tillsätt 1/2 dl Grand Marnier. Blanda väl! Låt blandningen stå en liten stund och dra.
  • Vispa ihop det rumstemperatur smöret med sockret till en vitt krämig konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget under ständig vispning till en fluffig konsistens.
  • Skölj av apelsinen noggrant och riv skalet. Dela apelsinen i mitten och pressa ena halvan. Tillsätt Apelsinskalet och saften i ägg/smör blandningen. Tillsätt även saffran/Grand Marnier blandningen.
  • Blanda torra ingredienser; mjöl, bakpulver och en nypa salt. Sikta in även detta och blanda väl men försiktigt! Obs! Det är mycket viktigt att smeten är ganska luftig annars kakan kan bli platt.
  • Häll smeten i en smord form.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Höj ugnsvärmen till 200 grader!
  • TOSCATÄCKE
  • Grovhacka nötterna.
  • Blanda smör, grädde, socker och glykos i en kastrull på medelvärme. Koka upp!
  • Sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg. Häll nötterna i blandningen och rör om.
  • Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till eller tills toscan har fått en fin/vacker färg.
  • Låt kakan svalna en en liten stund innan serveringen.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.