Vulkankakor med apelsin

Årets första månad lyder mot sitt slut och dagarna blir en aning ljusare för varje dag. Härligt! 😌

Till skillnad från sommar/höst halvåret är variationen på frukter är ganska begränsad just nu. Citrusfrukterna är ljuvliga och smakar som bäst på vintermånaderna. 🍊🍋

En god granne fyllde år idag och jag visste att hon är extra förtjust i kakor med apelsinsmak.
Då bjöd jag henne på dessa APELSIN-VULKAN KAKOR TOPPAD MED MANGO/PASSIONFRUKT MARMELAD! 🍊😋

Ingredienser

3 ägg
1 dl rörsocker
50 g smält smör
120 g färskost (Philadelphia)
apelsinskal av 2 apelsiner
saft av 1/2 apelsin
90 g vetemjöl special (knappt 2 dl)
60 g mandelflarn
30 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
ett kuvert saffran (valfritt)
lite smör till silikonformarna

Topping : apelsin marmelad eller mango/passionfrukt marmelad

Gör såhär

Sätt upp ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och rörsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och låt det svalna en stund. Om ni väljer att ha saffran, tillsätt saffranet i smöret och låt det dra en stund.

Tillsätt smöret, tillsammans med färskost, apelsinzest, och apelsinsaft i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta i ägg/smör blandningen. Rör om snabbt till en smidig och klumpfri smet.

Smöra formarna och spritsa eller klicka smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera med en tandpetare eller provsticka om kakorna är genomgräddad.

Ta ut kakorna och låt dem att svalna i ca 5 minuter i formarna innan du stjälper upp dem.

Toppa kakorna med apelsinmarmelad eller mango/passionfrukt marmelad. Ljuvliga kakor som passar perfekt i alla årstider men särskilt nu på vintern! 😋

Bon appétit 😋❤️

[yasr_visitor_votes size="medium"]

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.