Chokladtårta med Aprikossylt
Den här smarriga, vackra chokladtårtan bakade jag igår och la ut bilden på samma dag! Ett antal vänner har frågat efter receptet, med all rätt! Här kommer det! 😊
Chokladtårta

Chokladtårta

Otroligt smarrig chokladtårta med fyllning av aprikos och färska bär.

5 from 1 vote
Course: Baka, Dessert, Efterrätter, Recept
Antal

10-12

bitar
Förberedelse

25

minutes
Tillagningstid

35

minutes

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 4 st ägg

  • 2 dl socker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 150 g mörk blockchoklad av god kvalité (70 % cacao)

  • 50 g smör

  • 1,5 dl vetemjöl special

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

  • Tryffel-glasur
  • 300 g mörk choklad av hög kvalité (70% cacao)

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 3/4 dl rörsocker

  • 50 g smör, rumstempererat

  • Fyllning
  • 1-2 dl aprikossylt

Instruktioner

  • Chokladbotten:
    Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 155 grader).
    Vispa ägg , socker, vaniljsocker och salt pösigt. Smält smöret med choklad.
  • Blanda ihop mjöl och bakpulver och vänd ner detta i äggblandningen tillsammans med smörchokladen. Rör allt till en jämn smet och häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter.
  • Grädda i cirka 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Dela den sedan i 2 bottnar
  • Tryffelglasyr:
    Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden, tillsätt socker och rör om till det lösts upp. Ta kastrullen från plattan och blanda ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt smöret i små klickar. Rör till en slät tryffel.
  • Montering:
    Lägg aprikossylten mellan bottnarna. Bred ut tryffel-glasyren över tårtan. Spritsa grädde runt både kanterna och även i mitten. Dekorera med färska bär!

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.