Banankaka med choklad & valnötter

 

Det blev en rask promenad i stadsparken i snöblandat regn. Skönt att andas in den krispiga luften och få röda kinder av den av kylan. 🌨🌨

Lagom till 11-kaffet hann jag med att baka min goaste banankaka med varma kryddor, choklad och valnötter. 😋

Ingredienser

150 g vetemjöl special (ca 3 dl)

1 tsk bakpulver

I krm bikarbonat

2 krm vaniljpulver

3 krm kanel

3 krm ingefära

2 krm kardemumma

1 krm riven muskot

1 krm salt

2 stora mogna bananer

100 g rörsocker eller muscovadosocker (drygt 1 dl)

120 g smör

2 ägg

2 dl naturell yoghurt

65 valnötter, grovhackade

100 g chokladknappar

Några knappar att strö över

Smör och ströbröd till formen.

Gör såhär
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt och vitt i en bunke.
Mosa bananerna i en tallrik och rör ner i äggblandningen.
 
Smält smöret och brynt det lätt. Låt det svalna en liten stund och därefter tillsätt även detta i äggblandningen tillsammans med yoghurten.
 
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner allt i bunkern med smeten.
Vänd runt med en slickepott
(OBS! VISPA INTE)! till en slät smet utan klumpar.
 
Tillsätt chokladknapparna tillsammans med de grovhackade valnötter.
Smöra och bröa en avlång sockerkaksform.
Häll smeten i kakformen och strö chokladkappar som ett långt strå längs i mitten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Stick ner en provsticka eller en tandpetare i mitten av kakan för att kontrollera om kakan är genomgräddad.
 
Ta ut kakan och låt svalna en stund innan den tas ut formen och låt den svalan helt på en galler.
 
Det går alldeles utmärkt att frysa denna ljuvliga kaka.
Njut av den här kryddiga banankakan på en sån vintrig dag som idag till en kopp väldoftande te/kaffe!
 
Bon appétit 😋❤️👌
 
[yasr_visitor_votes size="medium"]

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.