Blodapelsinkaka

Bloodapelsin måste vara en av naturen vackraste och goaste frukter! 😍
Visste ni att blodapelsiner innehåller dubbelt så höga halter av C-vitamin, den mycket kraftfulla antioxidanten antocyaniner samt andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin.

Passa på att frossa i blodapelsiner medan säsongen ännu pågår! 🍊☺️😋

Blodapelsin är fantastiskt gott att äta precis som de är eller att pressa dem och dricka juicen eller använda juicen i smoothies.
Det går alldeles utmärkt att filea dem och ha i en fräsch sallad eller lägg filéerna i en dessertskål, toppa med lite kokossocker och grekisk yoghurt, dekorerad med valnötter, eller pistagenötter. Superenkelt och supergott! 😋😋

Men men... det finns många kreativa varianter på hur man kan använda blodapelsiner i olika rätter.

Ingredienser

120 g smör, rumstempererat
1 dl rörsocker och 1 msk för att strö på botten av formen
2 ägg
120 g vetemjöl special (ca 1 1/2 dl)
1 tsk bicarbonat
1 krm salt
1 blodapelsiner (eko), skal och saften 3/4 dl
1 blodapelsin, i tunna skivor för botten

Gör såhär

Sätt ugnen på 180 grader.

*Riv skalet och pressa saften ur en blodapelsin, 3/4 dl.
Vispa ihop socker och smör.  Tillsätt äggen, ett i taget , och därefter zest och blodapelsin saften. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda väl till en klumpfri och smidig smet.

Täck och sätt fast ett bakplåtspapper på botten av en springform (20 dm). Smöra botten och kantringen. Strö ca 1 msk av rörsocker på botten.

Skiva blodapelsin nr 2 i tunna skivor och lägg på botten av springformen. Häll smeten i formen och jämna till.  Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på fat.
Lägg ett vackert fat på formen och vänd kakan uppochner så att botten med blodapelsin-skivorna syns och hamnar på toppen. Voilà 👌😍

Njut av vackraste blodapelsinkakan till en kopp te/kaffe medan den fortfarande är varm!

   

Bon appétit 😋❤️🍊

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.