Fransk chokladtårta

Våren med sina vackra solstrålar, kvittrande fåglar, den ljumna luften, och pirret i magen är här på riktigt! ☀️😍😌

J'aime le soleil! ☀️😍❤️

 

Häromdagen frågade ett medlem recept på en smaskig chokladkaka. När jag skrev receptet till henne då blev jag riktigt sugen på baka en sån. Det var ett tag sen jag hade bakat fransk chokladtårta. 😋Den blev sååååå god, smaskig och sammetslen! 😋

 

Ingredienser
(12 bitar)
200 g mörk choklad 70%
100 g smör
4 ägg, delade i gulor och vitor
2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 vetemjöl
CHOKLADGANACHE
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad
2 msk smör, rumstempererat
Dekorering: kakaopulver (helst Valrhona) och färska bär
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
 Smörj en springform med ca 24 cm i dm. Täck gärna botten av springformen med hushållspapper. Hacka chokladen. Smält chokladen tillsammans med smör över vattenbad i spisen.

Vispa ihop äggulor och socker. I en separat skål vispa upp vitorna till ett hårt slum. Vispa ner den smälta chokladen i äggulorna. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker. Vänd i äggvitorna lite i taget och blanda med en slickepott. Obs! Inte vispa! Viktigt att luften behålls i smeten. 
 
Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Efter 20 minuter kontrollera med en provsticka eller tandpetare om kakan är klar i mitten.

 Ta ut kakan och låt den svalna.
 
Chokladganache

Koka upp grädden. Dra kastrullen från plattan och efter ett par minuter tillsätt chokladen och rör om försiktigt tills all chokladen har smält.
 
Rör sedan i smöret och glasera tårtan med ganachen.
Servera tårtan med lättvispad grädde och färska bär.
Saras notis! Anledningen att man vispa upp äggvitorna för sig är att kakan bli luftigare. Jag använder inte bakpulver i den här kakan. Då får kakan den rätta konsistensen.

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.