Frisk laxtartar med passionsfrukt

Under påsken gjorde jag några fantastiska små rätter och jag gillar både det traditionella men också lite mer oväntade kombinationer. Bland annat valde jag att göra denna laxtartar med mogna passionsfrukter. Lax och passionsfrukt skapar en så frisk smakkombination. Denna eleganta men också lite nyskapande kombinationen är perfekt som förrätt! Kom ihåg att högkvalitativ färsk ofrusen lax är vad du är ute efter.

Tartar är namnet på rätter med ingredienser som inte är tillagade. Utöver lax gör man tartar antingen på tonfisk men faktum är att även råbiff är en tartar.

Laxtartar med passionsfrukt

5 from 4 votes
Course: Förrätt, Högtider, ReceptDifficulty: lätt
Antal

4

stycken
Förberedelse

1

hour 
Tillagning

20

minutes


Lax och passionsfrukt skapar en så frisk smakkombination. Denna eleganta men också lite nyskapande kombinationen är perfekt som förrätt!

Ingredienser

  • 400 g laxfiléer

  • 1 cm ingefära, skalad och finhackad

  • 1 st lime, skal och saft

  • 3 st passionsfrukter

  • 1/2 dl olivolja, hög kvalitet

  • havssalt

  • nymalen svartpeppar

  • 2 msk finhackad gräslök

  • 2 tsk tabasco eller grön jalapeno hot sås eller

Instruktioner

  • Skär laxen i 5 mm små kuber. Håll den kallt i kylen medan du jobbar med resten av ingredienserna.
  • Skala och finhacka ingefäran. Riv skalet på lime, pressa saften. Finhacka gräslöken. Skär passionsfrukterna i mitten och skrapa ur fruktköttet med en tesked.
  • Blanda lax-kuberna med passionsfrukt-kärnorna, gräslök, ingefära och zest från limen. Tillsätt olivoljan, tabasco eller jalapeno hotsås, limesaft.
  • Avslutningsvis smaka av med havssalt och peppar. Rör om ordentligt så alla smaker blandas väl!
  • Fyll en stansform full och ”packa” in ordentligt! Dra upp stansformen försiktigt. Servera direkt!

Saras Notis

  • Obs! Du kan förbereda tartaren 1 timme innan och stansa precis innan serveringen!

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.