Mäktig pekannötkaka med choklad

Pekannöten kommer ursprungligen från Nordamerika påminner om valnöten men skalet är jämnare och blankare - en fantastiskt god nöt att ha i såväl matlagning som i bakverk. Nötens namn pekan betyder ”nöt som måste knäckas med sten” och den är både fyllig söt och knaprig. Visste du att det finns ca 500 pekannötsträd? Pekannöten har en hög halt av zink vilket är bra för hud, hår men också naglar. Den hemmagjorda pekanpaj som jag gör är klassisk, saftig och perfekt på bjudningar!

Pekannötkaka med choklad

3 from 5 votes
Difficulty: Enkel
Antal

8

Bitar
Förberedelse

20

minutes
Tid i ugnen

40

minutes

En kaka som är perfekt till 15-fikan.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsptempererat

  • 120 g pekannötter, grovhackade

  • 3 st ägg

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk äkta vaniljsocker

  • 2 dl vetemjöl, helst special

  • 1, 1/4 dl rörsocker

  • 50 g mörka chokladknappar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget under ständigt vispande.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål (mjöl, bakpulver, vaniljsocker) och sikta i
    ägg/smör-blandningen. Blanda väl! Inga klumpar! Till sist tillsätt grovhackade pekannötter och choklad knapparna. Blanda väl!
  • Häll smeten i en smord springform med avtagbar kant eller en rund silikonform som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  • Kontrollera med en provsticka om kakan är klar i mitten. Bon appétit!

Saras Notis

  • Det går alldeles utmärkt att använda valnötter istället för pekannötter. Bara fantasin sätter gränser 🙂

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.