Smakrik Fransk Lökpaj

Matlökar är ett måste i mitt kök! 😋🧅
Det är en eller flera basråvaror som lyfter upp smaken i många rätter. Som tur det är, är lök tillgängligt under hela året, dessutom ganska billiga. Lök är rik på vitaminer och mineraler, och har få kalorier. Det finns en hel mängd med olika variationer på både färg och form. Beroende på utseende och användning finns många svenska namn, som gul lök, rödlök, schalottenlök, potatisskörd, silverlag, syltlök. 🧅

Idag ska jag bjuda på min kända fredagspaj; FRANSK LÖKPAJ á la Sara!

Fransk Lökpaj

4 from 7 votes
Course: Pajer, Plockmat, Recept, vegetariskt
Antal

6-8

servings
Förberedelse

1

hour 
Tillagning

40

minutes

Denna paj är perfekt både som tillbehör, plockmat eller bara som den är med en sallad till

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 dl vetemjöl

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 1 krm salt

  • 125 g kallt smör

  • 1 st äggula

  • 1 msk kallt vatten

  • Fyllning
  • 2 st schalottenlökar

  • 3 st gullökar

  • 3 st rödlökar

  • 3 msk smör

  • 1 msk valnötspasta (valfritt)

  • 3 tsk dijonsenap

  • 2 st ägg

  • 2 dl créme fraîche

  • 2 dl gruyere, riven

  • 2 krm malen kummin

  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda mjölsorterna med salt. Finfördela smöret i mjölet.
  • Tillsätt äggulan och vatten och arbeta snabbt samman degen. Forma degen till en boll och låt vila i kylen i 30 minuter. Under tiden skala löksorterna och skiva dem i mycket tunna skivor.
  • Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar. Salta och peppra. Tillsätt valnötspasta och rör om då och då. Löken ska bara bli gyllene och får inte bli brynt. Det tar ca 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut pajskalet mellan 2 plastfilm till en tunna platta och rulla ut degen i en passande pajform. Kläm fast degen väl runt kanten och nagga botten. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  • Vispa ihop créme fraîche, senap, ägg, malen kummin, och riven gruyere. Salta och peppra. Blanda den frästa löken med stanningen till en fyllning. Bred ut fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  • Servera lökpajen tillsammans med en fräsch grönsallad.

Saras Notis

  • Ni hittar valnötspasta i välsorterade mataffärer (tex Ica focus i Göteborg)

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.