Marockansk linsgryta

Idag blir det vegetarisk rätt nämligen: linsgryta!

 

I julas åkte vi till Marrakesh (Marocko) och på en traditionell marockansk resturang åt jag den här härliga och smakrik vegetariska rätten. Jag har nämt förut att jag är särskilt förtjust i en marockansk krydda som heter Ras El Hanout! Ojoj! 😍😋👌Den här kryddan är egentligen en salig blandning av många olika varma kryddor som jag bara älskar! Jag köpte mängder och använder flitigt i min matlagning!

 

Som vanligt gör jag min egen variant på alla rätter som inspirerar mig!

 

Marockansk linsgryta

5 from 1 vote
Course: Grytor, Huvudrätter, Recept, vegetarisktDifficulty: medel
Portioner

6

servings
Förberedelse

20

minutes
Tillagning

10

minutes

De flesta förknippar marockansk mat med smakrika rätter fyllt av kryddor och örter. Det är inte konstigt då maten har påverkats av interaktionen med andra kulturer och örter i årtionden.

Det klassiska marockanska köket är en blandning av andalusiska-, amazighiska- och medelhavsköket. Influenser kommer även från det europeiska köket (främst det franska och spanska) och sub-Sahara.

Ingredienser

  • 380 g färdigt kokta gröna linser (sköljd och avrunnen)

  • 50 g gröna kärnfria oliver

  • 50 g svarta kärnfria oliver

  • 10 st små körsbärstomater

  • 1 st zucchini

  • 2 st morötter

  • 3 st schalottenlökar (finhackad)

  • 2 st stora vitlöksklyftor (finriven)

  • 1 st kruka bladpersilja (grovhackad)

  • 2 st tabletter grönsaksbuljonger

  • 7 dl kokande vatten

  • 1 msk Ras El Hanout-krydda

  • Salt och nymalen svart peppar.

Instruktioner

  • Värm upp en stekpanna med hög kant och fräs ihop lök och vitlöken tillsammans med kryddan (ras el Hanout) på låg värme. Häll ut de kokta linserna i ett durkslag och skölj av ordentligt. Låt de rinna av ordentligt!
  • Skölj av zucchini och morötterna och skär de i små bitar. Lägg morötterna först och låt fräsa ihop i lökblandingen i 5 minuter.Riv grönsaksbuljonger i 7 dl kokande vatten och häll i pannan. Lägg på locket och låt grytan småputtra i 5 minuter.
  • Lägg i resten av ingredienserna och låt småputtra i på låg värme i 10 minuter med locket på. Smaka av med salt och peppar.

Saras Notis

  • Tips: Det går jättebra att komplettera den här härliga vegetariska rätten med Ras El Hanout marinerade kycklinglårfilé ifall ni vill göra den lite matigare.

Testade du detta receptet?

Tagga @saras_ekogott på Instagram och hashtagga med #sarasekogott

Lagade du det här receptet?

Like us on Facebook

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.