Tarteletter med Lemon curd
I vanliga fall hade jag bakat årets lussebullar idag men det gjorde jag redan på första advent. Igår bakade jag Butterkaka spetsad med Cointreau och äkta persisk saffran. Kakan delades med goda grannar och fick högsta betyget! Hurra! 
 
Idag bakade jag dessa förtjusande/läckra TARTELETTER MED LEMON CURD. Tarteletterna kan fyllas med olika fyllningar. Om man har tid då gör man en syrlig och fräsch curd (citron, apelsin, clementin etc). Annars går det lika bra med en enklare fyllningar t ex. mascarpone och vispgrädde eller ricotta och vispgrädde smaksatt med vaniljpulver, citronzest, florsocker.


Det går också jättebra att göra glutenfria tarteletter. Då använder ni glutenfri havremjöl och mandelmjöl samt majsstärkelse. Om ni vill ha en vegan variant, går det utmärkt att använda kokosolja i stället för smör.

Ingredienser
Ingredienser för 12 små tarteletter eller 6 stycken
mellan storlek eller 1 vanlig pajform:

1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/4 dl mandelmjöl
2 msk majsstärkelse eller Maizenamjöl
En nypa salt 50 g smör, rumstempererat
2 msk florsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 ekologiska citroner, rivet skal och saft (ca 1 dl)
50 g smör, skuren i bitar
Gör såhär

1) Börja med lemon curd. Lägg socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål.

2) Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten.

3) Vispa ständigt med en handvisp under hela tiden curden försiktigt värms. Den ska bli tjock (som en hollandaisesås). Det tar ungefär 15 minuter.

 

4) När curden har tjocknat, ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret i bitar. Rör tills allt smör har smält.

 

5) Häll upp curden i en rengjord glasburk och låt svalna helt och hållet innan du sätter på locket. Ställ den sedan i kylen. Den håller sig cirka 3 veckor i kylskåp. 

 

6) Värm upp ugnen till 180 grader.

 

7) Blanda mjölsorterna, salt och florsocker i en skål. Tillsätt smöret.

 

8) Arbeta ihop till en deg som du kan forma till en boll.

 

9) Plasta in degen och låt den vila 1 1/2 timmar i kylen. Tryck ut degen i valfri form.

 

10) Nagga med en gaffel och grädda i 10 minuter.

 

11) Låt kallna helt innan du fyller dem med lemon curd eller någon annan fyllning.

[yasr_visitor_votes size="medium"]

 

Senaste inläggen

Ugnsrostad Pumpa med Nötter
UGNSROSTAD POTIMARRON som kan ätas både som tillbehör men också som en hälsosam vegetarisk rätt.
Panerad Torskrygg med Parmesan och Hasselnötter
| HuvudrätterRecept |
En otrolig smakrik rätt som jag kompletterade med färsk pasta blandad med riven parmesanost! Riktigt mumsigt!
Basilikakräm
Basilikakräm som kan användas på många sätt, ex till pastasallad.
Betor med Blåmögelost och Valnötter
Jag tycker om att skapa lätta rätter för lata dagar och här kommer en riktig favorit. Betor är både
Rustik Jordgubbspaj
Bjuder på receptet på min RUSTIKA JORDGUBBSPAJ . Ni som känner och följer mig vet att jag tycker mycket
Tarte Tatin Express
En somrig bärkaka. TARTE TATIN EXPRESS á la Sara. Alltså en upp och nervänd fransk bärkaka! Många tror att Tarte Tatin endast görs med äpple eller päron.
Kycklingbröstfilé På Tomatvinägrettbädd
Matig och fräscht recept på kycklingbröstfilé på en vinägrettbädd av tomater.
Aprikospaj med Mandelmassa och Honung
fter några dagar av alla goda midsommarrätter blev jag jättesugen på en av säsongen goaste sommarfrukter, nämligen APRIKOS! Sagt
Piémontaise Potatissallad
Idag ska jag bjuda på en enkel och otroligt god potatissallad som passar både till grill men även på midsommar!
Roquefortfyllda aprikoser
Nu är det säsong för saftiga aprikoser! Då får man passa på och använda dem både i ljuvliga bakverk, fräscha sallader och smakrika aperitifer till bubbel! Här kommer ett av mina favoriter till bubbel!
Sallad med Tomater och Jordgubbar
Har du tänkt på att du kan byta ut jordgubbar mot tomat i många rätter och vice versa?
Syrenmarmelad
Idag bjuder jag på en rätt så ovanlig marmelad nämligen SYRÉNMARMELAD ! 😋😋Det är SYRÉNTID nu och det gäller
Vattenmelonsallad med mozzarella
Ett busenkelt, superfräscht, vackert och svalkande sommarrecept som faller alla i smaken! Passar perfekt på picknick, som grilltillbehör eller bara som den är! I detta recept har jag valt en kärnfri mindre vattenmelonsort.